Hlavní obsah

Nakažených vězňů je v Česku minimum

Právo, Stáňa Seďová

Pandemie se nevyhnula ani věznicím v Česku, počty nakažených jsou ale až překvapivě nízké. Z více než devatenácti tisíc vězňů má covid-19 v současné době 323 lidí. Na dvou covidových jednotkách o padesáti místech mají stále volno. Vězňové kvůli protiepidemickým opatřením své rodiny neviděli už téměř rok.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V současné době je z celkového počtu 19 225 vězňů 323 covid pozitivních. Díky přijatým opatřením není situace v žádném z našich zařízení v tuto chvíli kritická. Od začátku pandemie prošlo nákazou 7755 vězňů a zaměstnanců,“ sdělila Právu mluvčí Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová.

„Disponujeme dvěma covidovými jednotkami, v nemocnici v Praze na Pankráci a v Brně. Jejich kapacita je do padesáti míst. Covidové jednotky jsme zřídili, abychom nezatěžovali civilní zdravotnický systém. Ani jedno z těchto center v současné době není plně obsazeno. V civilních nemocničních zařízeních není s covidem-19 hospitalizována žádná vězněná osoba,“ doplnila mluvčí.

V Brně všechny zachránili

Zdeněk Florián, lékař covidové jednotky, původně interního oddělení, v brněnské věznici, se dokonce může pochlubit samými vyléčenými. „Máme tu třicet dva lůžek, s možností rozšíření na čtyřicet. Aktuálně obsazených je šestnáct, pacienty mladšími i staršími,“ popsal lékař.

Devět let se vyhýbal vězení, odsouzeného muže z Chrudimska přivezla policie z Keni

Krimi

„Fungujeme jako standardní oddělení v nemocnici, tedy můžeme léčit oxygenoterapií, tedy kyslíkovou podporou. Pokud by se pacientův stav zhoršil, musel by na JIP do civilní nemocnice. Ale to se nám tu za celý rok naštěstí nestalo,“ uvedl lékař.

„Nejhorší to bylo asi na podzim, s příchodem druhé vlny, kdy jsme tu měli třicet osm pacientů. Ale také jsme si poradili. Nyní, když kapacita je, dáváme na nemocniční pokoj, který má charakter cely, po jednom, maximálně po dvou pacientech,“ dodal Florián.

Tvrdý trest za schvalování terorismu na internetu. Muž dostal šest let vězení

Krimi

Situace se ve věznicích zvládá podle mluvčí dobře i díky přísným opatřením, která od začátku pandemie přijali.

„Nejméně se nákaza šíří ve věznicích s nejpřísnějším režimem. V lehčích, kde je ložnicový systém, jsou na tom hůř. Ale i tak nikdy nešlo o žádné zásadní šíření. Na celách a v ložnicích vězni roušky nemají, ale jakmile jdou ven, i na dvůr, mají nanoroušky. Ti, kteří jsou eskortováni nebo docházejí na venkovní pracoviště, jsou testováni,“ popsala Právu Prunerová.

Roušky mají už rok

„Chodíme v rouškách už od jara, u vstupu se měří teplota, návštěvy jsou zakázané a všichni dodržují opatření. Tady si prostě lidé nemohou dělat, co chtějí. Takže tady boj s covidem není tak tuhý a my jsme opravdu rádi,“ dodal Zdeněk Florián.

Ve vězení strávil pět let, teď žaluje firmu, která zašantročila jeho alibi

Koktejl

Vězňům se po přijatých opatřeních změnil program, ale zrušené návštěvy jim alespoň trochu vynahrazují prodloužené telefonické nebo online hovory. Ve věznicích například i nadále probíhá výuka středních odborných učilišť, na která se vztahuje výjimka, jelikož jejich zřizovatelem je ministerstvo spravedlnosti.

„Rodiny se s odsouzenými v podstatě už rok neviděly. Zvláště bolestné to je pro rodiny s malými dětmi. Věznice ale umožňují delší skypové hovory a za to jsou všichni velmi vděční,“ řekla Právu Blažena Kotrsová, mluvčí Mezinárodního vězeňského společenství, které pomáhá odsouzeným, jejich rodinám a dětem.

Vězňové ale nejsou jediní, kdo kvůli opatřením trpí omezením kontaktů se svými  blízkými a příbuznými. Tento problém se v Česku týká hlavně starších lidí v domovech seniorů, kteří jsou podobně postiženi zákazem návštěv, ačkoliv si žádný trest neodpykávají.

Reklama

Výběr článků

Načítám