Hlavní obsah

Na Slovensku mají první nemocnici výlučně pro pacienty s covid-19

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V Novém Městě nad Váhom u Trenčína mají od tohoto týdne nemocnici výlučně pro pacienty s diagnózou covid-19. Slovensko přistoupilo k tomuto opatření, protože pandemická situace v zemi se nadále zhoršuje a kapacity nemocnic se zaplňují.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zařízení, které vzniklo úpravou stávající nemocnice, pomůže především pacientům v Trenčínském kraji, kde je momentálně situace nejvážnější. „V nemocnici je k dispozici 60 lůžek,“ řekla agentuře TASR mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzana Eliášová.

Rekordní počet úmrtí v Německu. Dánsko chystá tvrdý lockdown

Koronavirus

Ve slovenských nemocnicích leží momentálně 2105 pacientů s potvrzenou chorobou covid-19. Na jednotkách intenzivní péče je 160 lidí a podporu umělé plicní ventilace potřebuje 150 osob. „Situace v nemocnicích vyžaduje radikální řešení. Počet hospitalizovaných s covid-19 stále roste a museli jsme přikročit k vytvoření samostatné nemocnice pro tyto nemocné,“ řekl ministr zdravotnictví Marek Krajčí.

Trenčín testuje

Primátor města Trenčín Richard Rybníček oznámil, že v průběhu nadcházejícího víkendu se uskuteční ve městě plošné testování obyvatel antigenními testy. Situace v místní nemocnici je podle primátora těsně před kritickým stavem. „Lékaři a sestry jsou na pokraji svých sil. Řekli mi, že pokud to tímto způsobem půjde dál, nezvládnou to,“ řekl Rybníček Denníku N. „Testováním chceme zmírnit nápor na nemocnici a lékaře,“ dodal.

Začalo rychlé testování na koronavirus, i přes rezervaci stojí lidé často ve frontách

Domácí

V trenčínské nemocnici je navíc pozitivně testovaných 194 zdravotnických pracovníků a panují obavy, že o pacienty se nebude mít kdo starat. Rybníček upozornil, že Trenčín je příhraniční město a značné množství mladých lidí studuje v České republice. „Jsou to možná až tisíce studentů, kteří pendlují mezi Českou republikou a okresem Trenčín,“ řekl primátor.

Nový PES je i druhý den jen kousek od třetího stupně

Koronavirus

Město zakázalo společenské akce a bohoslužby, i když celostátně platí, že mše se mohou konat do zaplnění poloviny kapacity kostela. Rybníček vyzval vládu premiéra Igora Matoviče, aby urychleně zavedla celostátní lockdown.

Reklama

Výběr článků

Načítám