Hlavní obsah

V Rakousku to jde. Děti chodí do školy, testují se a funguje to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Minimum zavřených škol, žádné klastry a pomoc s odhalením nakažených v dalších částech populace, to jsou výsledky plošného samotestování dětí v Rakousku. Testovací strategie slaví úspěchy, píše server Krone.at. V ČR se o zahájení testů zatím jedná.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Minulý týden se ve školách v Rakousku provedlo 1,5 milionu testů a bylo odhaleno 810 infikovaných (výsledky pro tento týden budou k dispozici až v pátek). Mezi jednotlivými spolkovými zeměmi panují velké rozdíly. Například ve Vídni bylo odhaleno 345 nakažených, v Horním Rakousku 217, ovšem například ve Vorarlbersku jedenáct, v Burgenlandu 41.

Rakousko je z testů ve školách nadšené. Česko je ani nedokáže rychle koupit

Domácí

Dosud se na základních školách testovalo dvakrát týdně, na dalších typech škol jednou za týden. Od příštího týdne by se mělo na základních školách testovat třikrát týdně, tedy víc než u ostatních skupin obyvatelstva.

Děti v Rakousku se testují samy a vrátily se do školVideo: APA

„Navzdory rostoucímu počtu nakažených je v současné době v Rakousku zavřeno jen 20 škol z celkového počtu 5800. Je to díky masivnímu testování. Infikované děti lze díky rozsáhlému testování rychle zachytit a vyhnout se shlukům,“ vysvětluje viroložka Dorothee von Laerová.

Školáci v Rakousku jsou zpět v lavicích. Bezbolestné testy si dělají sami před výukou

Koronavirus

Nechat otevřené školy díky pravidelnému testování se snaží podpořit svými propočty i matematik Niki Popper. Ten tvrdí, že díky rozsáhlému testování dětí ve školách lze dostat pod kontrolu i šíření nákazy v dalších částech populace.

„Pokud ve školách otestujeme 1,2 milionu osob, kteří žijí v domácnosti v průměru s 3,1 osobami, to znamená, že jsme v průměru na čtyřech milionech lidí. Pokud se uvedou kontakty, testovací strategie ve školách umožní zjistit stav nákazy u 50 až 75 procent populace,“ řekl matematik.

V ČR z plánu zatím sešlo, děti jsou doma

V ČR zatím žáci a studenti zůstávají doma na distanční výuce. O testování žáků se začalo uvažovat v únoru, kdy se hovořilo o návratu posledních ročníků základních a středních škol. Z toho sešlo, stejně jako z testování.

Zda a čím se budou děti po návratu do lavic testovat, není jasné. Prozatím jsou nakoupené čínské antigenní testy, ale ministr školství Robert Plaga (za ANO) by rád ve školách využil i přesnější PCR testy. Jako první by mohli testy zkoušet žáci navštěvující školy pro děti zdravotníků, které jako jediné zůstaly otevřené. O zahájení se zatím jedná.

Reklama

Výběr článků

Načítám