Hlavní obsah

Manželský tým snů. Za nadějnou vakcínou stojí potomci tureckých imigrantů

– Berlín
Novinky, Michal Sobotka

Za nadějnou vakcínou proti koronaviru, kterou ve spolupráci vyvíjejí společnosti Pfizer a BioNTech, stojí mimo jiné vědci Uğur Şahin a Özlem Türeciová. Potomci tureckých přistěhovalců se zamilovali jeden do druhého a také do vědy. V Německu si od píky vybudovali kariéru a nyní se k nim svět obrací v naději, že se jim podaří vyvinout vakcínu proti covidu-19.

Foto: Archiv BioNTech

Uğur Şahin a Özlem Türeciová.

Článek

V německé společnosti BioNTech je nazývají týmem snů. Şahin se stal generálním ředitelem firmy, jeho manželka je členkou představenstva. Pod jejich vedením se BioNTech spojil s americkou farmaceutickou společností Pfizer a v pondělí výrobci uvedli, že jejich vakcína má podle předběžných výsledků třetí fáze testů 90% účinnost. Tedy mnohem lepší, než experti doufali.

Účinnost vakcíny na koronavirus od BioNTechu a Pfizeru překonala očekávání

Koronavirus

Şahin i Türeciová patří ve svém oboru k uznávaným kapacitám. Podařilo se jim zdokonalit imunitní systém v naději, že bude lepším spojencem v boji s rakovinou. Poté založili společnost Ganymed Pharmaceuticals pro vývoj rakovinových protilátek. Firmu v roce 2016 prodali japonské Astellas za zhruba 31,4 miliardy korun.

BioNTech založili v roce 2008. Prosazovali širší škálu nástrojů imunoterapie proti rakovině. Například nadace Billa a Melindy Gatesových do společnosti investovala přibližně 1,2 miliardy korun. Şahin s Türeciovou nyní podle listu Welt am Sonntag patří do stovky nejbohatších Němců.

Vysoce účinná vakcína proti covidu zalila burzy optimismem, akcie vystřelily nahoru

Ekonomika

„Navzdory svým úspěchům se ale nikdy nezměnil. Pořád je tím sympatickým a pokorným člověkem,“ uvedl na adresu Şahina kolega Matthias Kromayer. O vědci podle něj vypovídá i fakt, že ačkoli je miliardářem, na obchodní jednání chodí v džínách a do práce pravidelně jezdí na kole.

„Je to skromný člověk, ale zdání trochu klame. Chce vytvořit struktury, které mu umožní realizovat jeho vize, a v tomto ohledu jeho ambice rozhodně skromné nejsou,“ dodal pro Daily Mail profesor onkologie Matthias Theobald, který se Şahinem pracoval 20 let.

Pfizer zahájil testy vakcín na lidech. Na podzim však očkování určitě nebude, varují experti

Koronavirus

Zatímco Şahinovi rodiče pracovali v továrnách Fordu, jeho žena Türeciová byla povolání vědkyně předurčena. Živila se tím už její maminka. „I den naší svatby jsme s Uğurem strávili v laboratoři,“ přiznala Türeciová v jednom z rozhovorů.

Po vypuknutí pandemie koronaviru se společnost BioNTech spojila s americkým farmaceutickým gigantem Pfizer. Společně vyvíjejí vakcínu proti nemoci covid-19 a jsou na úspěšné cestě. Devadesátiprocentní úspěšnost vyvolává naději u politiků i veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám