Hlavní obsah

Lockdown nelockdown. Slovensko hlásí rekordní přírůstek nakažených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Týden po zavedení úplného lockdownu hlásí Slovensko rekordní přírůstek nově nakažených covidem-19. Ve čtvrtek zaznamenali v zemi 15 278 nových případů, zemřelo 90 infikovaných. Slovenské ministerstvo zdravotnictví po několika hodinách přispěchalo s vysvětlením, že důvodem vysokého počtu pozitivních testů je doplnění dat, která se v úterý nedostala do informačního systému.

Článek

Dosavadní denní maximum bylo 10 315 nových případů. Lockdown byl původně vyhlášen na dva týdny, ale ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) už naznačil, že se asi bude prodlužovat.

Negativní trend naznačují také počty obětí, které jsou v těchto dnech nejvyšší od letošního března. Ve středu zemřelo 103 infikovaných.

Lockdown pro očkované i neočkované platí na Slovensku od 25. listopadu, tedy už devět dní. Zavřené jsou restaurace, služby, lidé nemají vycházet mezi 05:00 a 01:00 hodinou, tedy přes den. Existuje samozřejmě velké množství výjimek.

V některých okresech jsou zavřené školy.

Vedlejší účinek slovenského lockdownu: Očkovací centra zejí prázdnotou

Evropa

Slovensko má nadále nízkou proočkovanost, která dosahuje jen 45 procent. Odborníci očekávají, že počty infikovaných ještě porostou, i když lockdown omezil pohyb lidí v masových dopravních prostředcích a o 11 procent klesl také pohyb osobních automobilů.

Zatím však stále stoupají počty nakažených i hospitalizovaných s covidem.

Počet pacientů s onemocněním covid-19 v přetížených nemocnicích dosáhl 3404. Více než 300 z nich potřebuje podporu umělé plicní ventilace.

„Situace je momentálně stejně špatná jako na vrcholu druhé vlny, jestli ne horší,“ řekl mluvčí nemocnice v Nových Zámcích Ján Baček. Další vývoj trendu v počtu hospitalizovaných bude možné odhadnout až po dvou týdnech lockdownu.

Reklama

Výběr článků

Načítám