Hlavní obsah

Léková agentura EU schválila další vakcínu proti covidu

Aktualizováno

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schválila pro registraci na evropském trhu vakcínu společnosti Moderna. Pro její distribuci v zemích EU později během dne dala souhlas Evropské komise (EK), což byla pouhá formalita. V případě první vakcíny to unijní exekutiva stihla během několika hodin po rozhodnutí EMA.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Tato vakcína nám dává další nástroj k překonání současné krize,” komentovala šéfka agentury Emer Cookeová. EMA doporučila aplikaci vakcíny pro pacienty starší 18 let.

Látka společnosti Moderna má proti přípravku firem Pfizer/BioNTech výhodu v tom, že nemusí být skladována při extrémně nízkých teplotách, a bude proto jednodušší ji distribuovat až k samotným pacientům. Vakcína se podává ve dvou dávkách, přičemž druhé očkování se má provádět čtyři týdny po prvním. Účinnost očkovací látky je okolo 95 procent.

V evropské sedmadvacítce se zatím očkuje vakcínou firmy Pfizer/BioNTech. Evropská komise zajistila 300 milionů dávek. Očkování v EU odstartovalo ve většině zemí 27. prosince. V porovnání například s Izraelem, Velkou Británií či USA je však vakcinace v zemích EU pomalá. Brání tomu především nedostatek očkovací látky.

ON-LINE: Přibylo rekordních 17 278 nakažených. Nový PES na 86 bodech

Koronavirus

Evropská unie při jednání o kontraktech na vakcíny postupovala pomalu. Zatímco USA a Velká Británie loni v červenci a srpnu podepsaly předběžné smlouvy se šesti výrobci na 840 milionů a 340 milionů dávek vakcín, Brusel podepsal smlouvu s firmou AstraZeneca na 300 milionů dávek až 27. srpna.

Francie čelí kritice za pomalé očkování. Takto by trvalo 3000 let, zlobí se odborníci

Koronavirus

Jednání s Pfizer/BioNTechem se zasekla na ceně a smlouva na dodávku vakcín se podepsala až 11. listopadu. V září EU na nátlak francouzské vlády podepsala smlouvu na dodávku vakcín s francouzskou společností Sanofi. Jenže jí se vývoj látky „zasekl“ a vakcína bude k dispozici až na konci letošního roku.

Očkování proti koronaviru v Německu je propadák, kritizují politici

Koronavirus

Třetí kontrakt uzavřela Unie 8. října s americkou firmou Johnson & Johnson. V případě této vakcíny bude pro aplikaci stačit jen jedna dávka.

Další zdržení nastalo během schvalovacího procesu v Evropské agentuře pro léčivé přípravky. Moderna sice dostala zelenou, ale v případě ostatních vakcín je to běh na dlouhou trať. Například vakcína společnosti AstraZeneca by se měla u Evropské agentury pro léčivé přípravky schvalovat až v únoru. Přitom mimo EU se s ní už očkuje, například ve Velké Británii.

Reklama

Výběr článků

Načítám