Hlavní obsah

Lékařka z JAR popsala nezvyklé příznaky nákazy omikronem

• Aktualizováno

Velmi neobvyklé příznaky vykazují pacienti nakažení variantou koronaviru zvanou omikron, uvedla jihoafrická lékařka Angelique Coetzeeová, která jako jedna z prvních varovala před novou variantou koronaviru. Dodává však, že není důvod k panice, protože se jí zatím nezdá, že by varianta měla být tak hrozivá, jak se někteří vědci obávají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Není důvod k panice, vyzývá jihoafrická lékařka CoetzeeováVideo: Reuters

 
Článek

Jeden problém tu však je, nemoc se hůře detekuje, protože se projevuje jinak. „Symptomy nakažených omikronem jsou naprosto odlišné od těch, které známe u předchozích variant,“ řekla šéfka Jihoafrické asociace lékařů Coetzeeová. Příznaky jsou podle jejích slov pro covid neobvyklé. Omikron u mnoha nakažených způsobil vysoký krevní tlak a silnou únavu. Žádný z jejích pacientů podle ní neztratil čich ani chuť, což provázelo původní varianty viru SARS-CoV-2.

„Když se podíváme, jak jsou mírné příznaky, není teď důvod propadat panice, protože nevidíme vážně nemocné pacienty. Kontrolovala jsem nemocnice ve svém regionu a jedna z největších má jen jednoho pacienta, který je pozitivní na covid a je na ventilátoru,“ uvedla Coetzeeová. U něj ale není jasné, jestli má variantu omikron. „Ani provinční nemocnice jako ta největší Steva Bika nemají moc dospělých. Nicméně vidíme více dětí s covidem-19, ale jak víte, děti se neočkovaly,“ dodala.

Foto: Denis Farrell, ČTK/AP

Lidé v nákupním centru v Johannesburgu v Jihoafrické republice

„Klinickým příznakem je silná únava po jeden nebo dva dny, někteří mají kašel, suchý kašel, ale není to nepřetržitý kašel. A to jsou víceméně všechny vážné příznaky,” uvedla Coetzeeová.

Coetzeeová měla celkem 24 pacientů infikovaných omikronem. Většina z nich byli zdraví muži, kteří si stěžovali na únavu.

Omikron v Česku: Čeká se na testy. Skupina prý byla v Namibii na fotoexpedici

Domácí

Přibližně polovina z nich nebyla očkována. Když 18. září těmito příznaky trpěli čtyři členové rodiny, jejich lékař okamžitě zalarmoval úřady.

Lékařka také popsala případ šestileté dívky. „Měla zvýšenou teplotu a velmi vysoký krevní tlak. Přemýšlela jsem, že bych ji nechala hospitalizovat na klinice, ale když jsem ji po dvou dnech zkontrolovala, bylo jí mnohem lépe,“ uvedla.

Coetzeeová se obává, že nová varianta by mohla tvrdě postihnout starší lidi: „Obáváme se, že pokud se nakazí starší neočkovaní lidé, průběh onemocnění by mohl být těžší.“

Stávající léky i očkování by měly zabírat

„Zprávy z Jižní Afriky naznačují, že situace nevypadá vážně a v nemocnicích končí spíš neočkovaní než očkovaní, takže očkování stále dává nějakou ochranu,“ řekl profesor imunologie z londýnské Imperial College Danny Altmann.

Otázkou ale je, jak moc. U mRNA vakcín by však neměl být problém vytvořit upravenou vakcínu proti této variantě.

Stále by však měly zabírat stávající léky, včetně antivirotika v tabletkách molnupiraviru, řekl expert na infekční nemoci Peter English.

Nová varianta se mohla jmenovat jako čínský prezident. WHO radši přeskočila dvě písmena

Koronavirus

Rozhodně by měly zabírat další léky, jako je protizánětlivý dexamethason. Ten nezasahuje přímo proti viru, potlačuje jen přehnanou imunitní reakci organismu.

O symptomech omikronové varianty se toho ví stále velmi málo. Od předchozích variant se liší počtem mutací.

Virologům se zatím podařilo identifikovat 32 mutací v řetězci RNA, které popisují s-proteiny, jejichž prostřednictvím se virus ukotvuje v lidských buňkách. Deset dalších je v oblasti RNA popisující protein, jímž virus proniká do buňky.

Pro srovnání, v současnosti dominantní delta varianta viru má 15 mutací, z nichž dvě ovlivňují spike protein. A to již oslabuje vakcíny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám