Hlavní obsah

Kuba vyhlíží vlastní vakcínu Soberana

Právo, doh

K hrstce zemí, kterým se podařilo vyvinout vlastní vakcínu proti koronaviru, by se brzy mohla přidat Kuba. Ta v pondělí spustila třetí, poslední testovací fázi jednoho ze svých preparátů s názvem Soberana 02 (Suverén 02) a během následujících týdnů jej hodlá otestovat na 150 tisících dobrovolníků.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Havana. Ilustrační foto

Článek

Je to přitom podivuhodný paradox. Karibský ostrov se totiž aktuálně i kvůli zhroucení turistického ruchu a americkému embargu potýká s hlubokými ekonomickými problémy a i základní věci jako chleba tu nyní platí za nedostatkové zboží, podotkla agentura Reuters.

Kubánská vláda zatím oznámila plán na výrobu sta milionů dávek vakcíny a počítá se i s její distribucí do dalších zemí

Pokud se prokáže účinnost přípravku, může být látka už letos nabídnuta i přijíždějícím turistům, podotkl epidemiolog Vicente Vérez z kubánského Finlayova institutu, který se na vývoji vakcíny podílel. Dodal, že by šlo o dobrovolnou záležitost.

Soberana 02 je nejslibnější ze čtyř vakcín proti koronaviru, které ostrov vyvíjí. Její nevýhoda spočívá v tom, že žádoucí ochranu podle výrobců poskytuje až po aplikaci tří dávek.

Česko bude opět usilovat o vlastní vakcínu

Domácí

Snadnější je ale její distribuce, neboť skladování podle Véreze nevyžaduje mimořádně nízké teploty. Kubánská vláda zatím oznámila plán na výrobu sta milionů dávek vakcíny a počítá se i s její distribucí do dalších zemí.

„Už několik zemí jako Vietnam, Írán či Venezuela o ni projevilo zájem. S dalšími máme dohodu o spolupráci, například s Pákistánem a Indií,“ nechal se v lékařském časopise BMJ slyšet Ihosvany Castellanos Santos z kubánského ministerstva zdravotnictví.

V případě úspěchu by pro režim šlo o cenný zdroj příjmů, ten největší dosud představuje „pronájem“ lékařů do zahraničí, a předčí tak turismus či export rumu a doutníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám