Hlavní obsah

Jak probíhá očkování proti covidu-19

Novinky, Miloslav Fišer
Praha

První lidé byli v neděli očkováni proti covidu-19. Doposud se podávání vakcíny obešlo bez jakýchkoliv problémů. Novinky.cz s kamerou ve Fakultní nemocnici v Motole zjišťovaly, jak aplikace očkovací látky probíhá krok za krokem.

Primářka FN Motol Jaroslava Kulhánková popisuje, jak probíhá očkováníVideo: Novinky

 
Článek

„Pacienti, kteří jsou zaregistrováni v daném pořadí, jsou vyzváni lékařem. Ten se jich nejprve zeptá na jejich anamnézu, to znamená závažná onemocnění, chronická onemocnění, jaké užívají léky a jaké mají alergie,“ prohlásila Jaroslava Kulhánková, primářka oddělení primární péče Fakultní nemocnice v Motole.

Zdůraznila přitom, že lékaři samozřejmě vědí, jaká je u očkovací látky kontraindikace. „Pokud všechny podklady máme, ptáme se pacienta, jestli v uplynulých 14 dnech neprodělal nějaká infekční onemocnění. Zkontrolujeme si teplotu, tlak a puls, načež můžeme očkovací látku aplikovat,“ konstatovala Kulhánková.

Pacient po aplikaci očkovací látky posečká 30 minut v čekárně. „Jestliže je vše v pořádku, dostane od nás krátkou zprávu, že byla aplikována tato očkovací látka, a kartičku, do které se napíše datum první dávky,“ doplnila primářka.

Očkování proti covidu je v Česku v plném proudu. Po Babišovi dostal vakcínu i Blatný

Koronavirus
Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Lékařka motolské nemocnice v Praze dostává 27. prosince 2020 v den zahájení očkování proti nemoci covid-19 dávku vakcíny.

Druhá dávka za 21 dní

Na druhou dávku budou podle ní pacienti chodit za 21 dní. První pacienti, kteří byli v neděli očkováni, si nestěžovali na žádné vedlejší příznaky.

Vakcína nemůže být aplikována lidem, kteří trpí akutním infekčním horečnatým onemocněním. Očkovací látka zatím není podávána ani dětem do 16 let, těhotným a kojícím ženám.

Jako první budou očkováni zdravotníci, senioři a rizikové skupiny obyvatel. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by se na běžné lidi mělo dostat patrně koncem března.

V ÚVN byli jako první naočkovani premiér Andrej Babiš a válečná veteránka Emilie ŘepíkováVideo: ČTK

Jak jsou vakcíny skladovány?

„Vakcíny jsou skladovány v hlubokomrazícím boxu, u kterého je nastavena teplota na -75°C. Než se dostanou na očkovací centrum, tak je musíme vždy rozmrazit na lednicovou teplotu dva až osm stupňů. A v takovém stavu jsou uchovávány prakticky až do okamžiku aplikace pacientovi,“ uvedl pro Novinky.cz vedoucí lékárny FN Motol Petr Horák.

Připustil, že nemocnice v Motole má zatím pouze jeden mrazící box s kapacitou 500 l. „Další je ale na cestě,“ konstatoval Horák. Zdůraznil přitom, že lahvička je maličká, takže v boxu nezabere mnoho místa.

„Ten box je navíc pojištěný – má dva motory. Kdyby se tedy porouchal jeden motor, vakcína nebude znehodnocena,“ uzavřel vedoucí lékárny FN Motol.

Skladování vakcín v hlubokomrazících boxechVideo: Novinky

Dorazí statisíce dávek

Aktuálně je k dispozici 9750 dávek vakcíny od firem Pfizer a BioNTech. Dalších 355 000 dávek dorazí do Česka ještě během prosince a ledna.

Očkování odstartovalo v Česku oficiálně v neděli ráno na šesti místech – látku mají k dispozici pražské nemocnice v Motole, Všeobecná fakultní nemocnice, Ústřední vojenská nemocnice a Nemocnice na Bulovce. V Brně se pak jedná o Fakultní nemocnici Brno a Fakultní nemocnici u svaté Anny.

Každá nemocnice by měla být schopná naočkovat stovky lidí denně. Očkuje se ve dvou dávkách, obvykle do svalu v horní části paže, a to s odstupem minimálně 21 dní.

Itálie, Polsko i Rakousko. Evropská unie začala s očkováním proti covidu-19

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám