Hlavní obsah

Koupil bych vakcínu i od mafie, řekl chorvatský prezident

Záhřeb

„Kdyby to bylo možné, koupil bych vakcíny i od čečenské mafie,“ prohlásil ve čtvrtek chorvatský prezident Zoran Milanovič ve vysílání tamější televize Nova TV. V tomto ohledu se zcela distancoval od unijní strategie očkování. „Pokud jde o mé občany, Brusel mě nezajímá,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Chorvatský prezident Zoran Milanovič

Článek

Chorvatský prezident nevěří na „ušlechtilou zdrženlivost“ v boji o vakcínu proti koronaviru. „Nesmíme Brusel ve všem poslouchat. To není nacionalismus, ale loajalita vůči vlastním občanům,“ uvedl Milanovič. „Je to stejné jako v případě migrantů, jednáte ve vlastním zájmu,“ řekl. Narážel tím na kritiku EU kvůli tvrdému postupu chorvatských pohraničníků, když nekompromisně vracejí migranty.

Očkování v zemích Evropské unie stále vázne. Země se potýkají s nedostatkem vakcín, které Evropská unie nebyla schopna od farmaceutických firem získat, a pomalým schvalovacím řízením Evropské lékové agentury. Vakcinace v EU tak výrazně zaostává za zeměmi mimo Unii, jako je například Izrael či Velká Británie.

Slovenská vláda neschválila nákup Sputniku V. Návrh vetovala strana Za lidi

Evropa

Maďarsko se proto rozhodlo nečekat a koupilo ruskou vakcínu Sputnik V navzdory tomu, že nebyla schválena Evropskou lékovou agenturou. Kromě toho se v Maďarsku očkuje i čínskou vakcínou.

Reklama

Výběr článků

Načítám