Hlavní obsah

Koronavirus řádil už před 20 tisíci lety. Trvalo to roky, varují vědci

Právo, Novinky, vpl, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koronavirová epidemie vypukla v oblasti východní Asie už před více než dvaceti tisíci lety, zjistili vědci. Stopy této pravěké epidemie se podle nich zřetelně promítly do genetické výbavy místní populace. Tvrdí to studie zveřejněná minulý týden na webu vědeckého časopisu Current Biology. Koronavirová nákaza tehdy region sužovala několik let. Bez očkování nás to čeká taky, varují autoři studie.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Testování na koronavirus

Článek

V posledních 20 letech se ve světě vyskytly velké epidemie tří koronavirů: SARS-CoV, který způsobuje onemocnění SARS, MERS-CoV vyvolávající chorobu MERS a SARS-CoV-2, který vede k onemocnění covid-19. Za poslední rok a půl si tato nemoc vyžádala již více než 3,8 milionu úmrtí na celém světě. Studie americko-australského výzkumného týmu zaměřená na evoluci lidského genomu však odhalila, že velká epidemie koronavirů vypukla už o dlouhé tisíce let dříve.

ON-LINE: Přibylo 68 nových případů, incidence stoupla

Domácí

„Moderní lidský genom obsahuje evoluční informace sahající desítky tisíc let do minulosti,“ upozornil Kirill Alexandrov z Queensland University of Technology. Vědci použili data z projektu 1000 Genomes Project, největšího veřejného katalogu obecných lidských genetických změn, a zaměřili se na změny v lidských genech kódujících proteiny interagující se SARS-CoV-2.

V Ostravě zkoušeli 20 let užívaný lék na imunitu, ochránil před covidem

Domácí

„Bylo to vzrušující, jako kdybych četla v nějaké prastaré kronice. Všechno do sebe skvěle zapadalo,“ dodala Joan Grahamová, členka týmu z Kalifornské univerzity.

Mělo by nás to zneklidňovat

„Specialisté pak použili evoluční počítačovou analýzu na soubor lidských genomických dat a získali důkaz, že předkové východních Asiatů prodělali epidemii onemocnění vyvolané koronavirem podobným covidu-19,“ dodal Alexandrov.

Koronavirová nákaza tehdy region sužovala několik let, uvádějí vědci. Toto zjištění nelze brát na lehkou váhu, protože si z něj můžou lidé vzít ponaučení pro pandemii covidu-19, která je narozdíl od svého dvacet tisíc let starého předchůdce globální.

To, co se děje teď, může trvat ještě několik generací.
David Enard, biolog a autor studie

Pokud se nepodaří pandemii zkrotit očkováním, mohl by dnešní svět teoreticky čekat stejný scénář.

„Mělo by nás to zneklidňovat,” řekl hlavní autor studie a biolog David Enard z Arizonské univerzity. „To, co se děje teď, může trvat ještě několik generací,” myslí si.

Vědci ve studii upozorňují, že adaptace na prehistorické virové epidemie u konkrétních populací nemusí nutně znamenat lepší připravenost na budoucí vlny nákaz. „Současné důkazy poukazují na ohromující vliv socioekonomických faktorů v případě koronavirové nemoci 2019 (covid-19),” stojí ve studii.

Reklama

Výběr článků

Načítám