Hlavní obsah

Kolaps v Polsku: Lékaři musí řešit, koho zachrání

Právo, Pavol Minárik

Tragické scény z italského Bergama či New Yorku se teď opakují v Polsku. Tamní lékaři musejí rozhodovat o tom, koho z pacientů s koronavirem v kritickém stavu připojí na plicní ventilátory, kterých je stále nedostatek, a o tom, kdo dostane šanci na záchranu života a kdo už ne.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Polské nemocnice čelí náporu pacientůVideo: AP

 
Článek

„Je to tragédie, čtyřicet let pracuji ve zdravotnictví s předsevzetím bojovat o každý lidský život, avšak už to přestává platit,“ řekl v neděli v Radiu Wroclaw Krzysztof Simon, šéf infekční kliniky ve Vratislavi. Přiznal zároveň, že v posledních dnech musel vícekrát přijmout takové dramatické a osudové rozhodnutí.

Často nám v přeplněných nemocnicích nechtějí ani otevřít bránu
posádka sanitky ve Varšavě

„Podobné zkušenosti jako Simon mají také jiní polští lékaři v první linii,“ napsal list Gazeta Wyborcza. Zároveň připomněl, že v Polsku chybí nejen ventilátory, ale i kyslík do nich, a to nejen ve vesnických nemocnicích, ale už i ve špičkových varšavských zdravotnických zařízeních, což pro pacienty s koronavirem má mnohdy fatální následky.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Zdravotník převáží nosítka v nemocnici ve Varšavě.

V Osvětimi na jihu Polska, asi kilometr před městskou nemocnicí, upadla 65letá žena, která se chtěla dostat do nemocnice po vlastních, avšak žádná sanitka pro ni nepřijela, neboť nebyla volná. Kolemjdoucí se ji pokoušeli zachránit, ale zemřela na ulici. Takových případů je však podstatně více, informovalo Radio RMF FM.

Roušky nenosí ani polovina

„Často nám v přeplněných nemocnicích nechtějí ani otevřít bránu, abychom vyložili pacienta. Jsme bezradní,“ přiznaly v rozhovoru pro onet.pl posádky více sanitek ve Varšavě.

„Pokud se trend v šíření nákazy v Polsku nepodaří změnit, pak kolem Vánoc může denně přibývat do 60 tisíc infikovaných, a podle černého scénáře dokonce až sto tisíc,“ prohlásil virolog Wlodzimierz Gut.

Jediným řešením kritické situace je podle něj snížit aktivitu obyvatelstva o 60 až 70 procent, zatímco nyní je to sotva o 20 procent. Např. roušky nosí navzdory rozhodnutí vlády o této povinnosti jen kolem 44 procent obyvatelstva. Aby však epidemie výrazně zpomalila dramatický nárůst, je nutné, aby toto číslo činilo až 95 procent.

Další rekord
V sobotu přibylo v Polsku rekordních 27 875 nákaz.
Celkem počet infikovaných dosáhl 546 425.
Obětí koronaviru je dohromady 7872.
Zatím nejvíc – 445 – zaznamenali minulý pátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám