Hlavní obsah

Johnson: Covid pasům se nevyhneme

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Lidé po celém světě budou „určitě” v budoucnu potřebovat doklad o očkování pro jakékoli cestování. Ve čtvrtek to uvedl britský premiér Boris Johnson. Podle něj je na tomto plánu shoda napříč státy a leteckými společnostmi.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

„Určitě tu bude svět, ve kterém budou pro mezinárodní cestování používány vakcinační pasy,” řekl Johnson při čtvrteční návštěvě anglického města Middlesbrough.

Šéf Downing street to vidí jasně, existují v podstatě tři možnosti, kterými se budou moci lidé prokazovat: přirozenými protilátkami, očkováním a negativním testem. Nic jiného podle Johnsona není pro znovuobnovení plnohodnotného cestování možné.

Můžeme jen závidět a čekat. Záběry z Izraele: Lidé tančí na stolech

Blízký a Střední východ

Na spuštění projektu covid pasů tlačí také letecký průmysl. „Má to svou logiku,” okomentoval to Johnson.

Ibiza a Mykonos čekají

V současnosti nepanuje shoda v londýnském kabinetu na tom, zda umožnit lidem letní dovolenou. Johnson ustanovil speciální pracovní skupinu zaštítěnou ministerstvem dopravy, která má za úkol prozkoumat bezpečnost mezinárodního cestování a případných pravidel, které by musely v takové situaci platit.

Desítky Čechů si dojely na očkování do Srbska

Koronavirus

Některé země, například Španělsko a Řecko, již avizovaly, že mají o britské turisty na léto velký zájem. Zejména ostrovy jako Ibiza či Mykonos se zejména mezi mladými Brity těší velké oblibě. Jejich návštěvu si ale státy rovněž chtějí podmínit buď průkazem o očkování, nebo negativním PCR testem.

Jak podotýkají britská média, kdokoli, kdo se pokusí Spojené království teď opustit bez prokazatelně nutných důvodů, může čelit pokutě pět tisíc liber (153 tisíc Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám