Hlavní obsah

Jedenáctimilionový Wu-chan je v karanténě, město ochromila panika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Tvrdá opatření platí od čtvrtka v jedenáctimilionovém čínském městě Wu-chan, které je centrem epidemie koronaviru 2019 n-CoV. Z města nevyjíždějí vlaky a neodlétají letadla. Provoz hromadné dopravy je přerušen a zrušena jsou divadelní a filmová představení a uzavřeny zůstávají muzea, výstavy i knihovny. Lidé skoupili zásoby a mají strach.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na nádraží v čínském S´čchuanu měří cestujícím teplotuVideo: Reuters

 
Článek

Opatření platí od čtvrtka od deseti hodin dopoledne místního času (3:00 SEČ). Nefunguje ani hromadná doprava, nejezdí metro ani autobusy a v provozu nejsou ani přívozy. Dálkové vlaky městem dále projíždějí, ale nesmí se do nich nastupovat. Na nádražích hlídkují speciální policejní síly.

„Nejezděte do Wu-chanu. A ti, co jsou ve Wu-chanu, prosím, aby neopouštěli město,“ uvedl tajemník Národní zdravotní komise Li Pin.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Tajemník čínské Národní zdravotní komise Li Pin

Zvláštní řídící středisko ve městě, které se snaží zabránit šíření koronaviru, uvedlo, že je potřeba “rázně zadržet epidemii ve chvíli, kdy se výrazně šíří“. Obyvatelé byli vyzváni, aby se vyhýbali davům. Čínské úřady k opatření dodaly, že celá země je v nejkritičtějším stavu při prevenci dalšího šíření nemoci.

Protože zpráva o uzavření města, které se tak de facto ocitlo v karanténě, byla zveřejněna už ve dvě ráno místního času, lidé se snažili na poslední chvíli odjet. Před desátou se tvořily na letištích a nádražích fronty.

Čínský expert, který tvrdil, že koronavirus je pod kontrolou, se jím nakazil

Svět

Další se narychlo pokoušeli zásobit jídlem, aby nemuseli chodit ven. Obyvatelé vykoupili zásoby a regály v samoobsluhách jsou prázdné. Zboží není ani na tržištích, kde jeho ceny prudce stouply.

Foto: ČTK/AP

Dezinfekce nádraží ve Wu-chanu

Lidé zveřejňovali na sociální síti záběry instantních nudlí, aby ukázali, jak se zásobili. Jedna obyvatelka napsala na síti Weibo: „Už nemáme chodit ven. Já nechci onemocnět. Doufám, že se Wu-chan brzo dočká podpory.“ Protože rychle stouply ceny potravin a lidé na internetu žádali o zásah vlády. „Jestliže se věci příliš zdraží, lidé definitivně propadnou panice. A když se necítí v bezpečí, dějí se hrozně věci. Teď se lidé perou o zásoby, ale brzo se možná budou už jen prát,“ varoval jeden obyvatel na síti.

Fronty se tvořily i před benzinovými pumpami, kde si řidiči honem doplňovali palivo ve strachu, že by mohlo dojít a další nebude.

Foto: Xiao Yijiu, ČTK/AP

Měření teploty na nádraží ve Wu-chanu

Kritika vlády

„Když jsem vstal, viděl jsem tuto zprávu a pomyslel si, že je to trochu pozdě. Vláda neudělala dost,“ uvedl učitel ze základní školy Siao, který nevychází od 19. ledna.

Koronavirus 2019 nCoV si vyžádal už 17 mrtvých. Nakaženo je 571 lidí, z nichž 95 je v kritickém stavu. První případy byly hlášeny na konci loňského roku právě z Wu-chanu. Spojovány byly s místním tržištěm, kde se prodávaly ryby a zvěřina. To už bylo uzavřeno.

Ve města panuje strach poté, co se objevily zprávy, že lidi posílali pryč z nemocnic, protože v nich už není místo. Mnohým s typickými příznaky nákazy říkali, že mají jen virový zápal plic, který se projevuje stejně. „Nakažení lidé by mohli být hned vedle vás a vy byste to nevěděli, to je hrozné,“ dodal Siao.

Čína zkouší odříznout 11milionové město od světa

Svět

„Trochu panikařím, protože předtím vláda říkala, že to není vážné, a teď náhle Wu-chan odřízli,“ uvedl vládní zaměstnanec Wang Jing. Myslím, že první varování vlády nebyla dostatečná.“

Foto: Sibusiso Sgwane, Reuters

Zrušené odlety z Wu-chanu

Čínské sociální síti Weibo dominuje heslo Wu-chan je izolovaný.

Pod palbou kritiky se ocitla i správa Wu-chanu, která ještě před pár dny uspořádala banket k čínskému Novému roku pro 40 000 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám