Hlavní obsah

Je levná a nenáročná na skladování, vychvaluje AstraZeneca svou vakcínu. Účinnost má 70 procent

Novinky, DPA, Jitka Zadražilová
Londýn

Do nadějných zpráv o stavu vývoje vakcín proti koronaviru přispěl v pondělí také britsko-švédský farmaceutický koncern AstraZeneca. Prostředek je ve třetí fázi testů a podle nejnovějších údajů má podle koncernu v průměru 70procentní účinnost, píše agentura DPA. Při jednom ze způsobů podávání byla zaznamenána účinnost 90 procent, při jiném 62 procent. Vakcínou této společnosti plánuje očkovat i Česká republika.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína britsko-švédské farmaceutické společnosti AstraZeneca.

Článek

Průměr účinnost 70 procent je podstatně méně, než uvádějí Rusové, britsko-německý koncern Pfizer/Biontech či firma Moderna. Prostředek AstraZeneky má ale dvě velké výhody. Je to především cena a také nízká náročnost při skladování látky, píše DPA. Ruský Sputnik má 92procentní účinnost, Pfizer tvrdí, že má 95procentní účinnost a Moderna 94,5procentní.

AstraZeneca uvedla, že v jednom dávkovacím způsobu byla podána poloviční dávka a po měsíci dávka celá, účinnost pak byla 90 procent. Dalšímu vzorku byla podána dvakrát celá dávka taktéž s měsíčním odstupem a účinnost se výrazně lišila – byla 62 procent. Kombinovaně firma stanovila účinnost 70 procent. „Zjistili jsme, že jeden ze způsobů může mít až 90procentní účinnost, a pokud se použije, může být očkován velký počet lidí,” komentovala výsledky firma.

Vědec: Moc to nedává smysl

Gerd Fätkenheuer z Univerzitní nemocnice v Kolíně nad Rýnem uvedl, že data se musejí brát „jako velmi předběžná“. Je podle něj velmi obtížné interpretovat například výsledek, že nižší očkovací dávka dosáhla větší úspěšnosti než vyšší.

„To zprvu nedává smysl a musíme si počkat na více údajů, než to budeme moci lépe posoudit.“ Určité hodnoty naznačují, že vakcína AstraZeneky může být o něco méně účinná než vakcíny konkurentů. Celkově je však velmi potěšitelné, že má být zavedena třetí vakcína.

Vývoj vakcíny je financován státy EU, proto je levnější, a plánuje se v zemích EU včetně ČR použít.

Přehledně: Jak jsou firmy daleko s vakcínami

Koronavirus

Látka AstraZeneky je podstatně méně náročná na skladování než její konkurenti. Podle informací společnosti se může skladovat v chladu při teplotách dva až osm stupňů. Tato nenáročnost zaručuje podstatně širší dostupnost do nejrůznějších částí světa. Důležitá je ovšem cena této vakcíny. AstraZeneca ji Evropské unii nabízí za 2,23 dolaru (50 korun). Jedna dávka od Pfizeru vyjde na 15 dolarů (asi 336 korun).

Vakcína od Moderny má ještě lepší účinnost než přípravek od Pfizeru

Koronavirus

Vakcína využívá geneticky upravený adenovirus, který způsobuje běžné nachlazení, ale nemůže se množit. Do něj je vnesena informace o proteinu, s jehož pomocí se koronavirus SARS-CoV-2 napojuje na buňky v lidském těle, na jejich receptory ACE2.

Všechny ruské vakcíny proti covidu-19 jsou účinné a bezpečné, tvrdí Putin

Koronavirus

Vědci uvedli, že vakcínu AstraZeneky velmi dobře snášejí starší účastníci studie. Vyplývá to podle nich z výsledků druhé fáze klinických testů. Studijní skupina lidí starších 70 let vykazovala méně nežádoucích účinků než skupina 18 až 55letých. Právě starší lidé patří mezi rizikovou skupinu lidí ohrožených nemocí covid-19.

Testy třetí fáze se zdržely, protože firma proces zkoušení v září pozastavila kvůli neočekávaným vedlejším příznakům u jednoho z účastníků studie, který trpěl zánětem míchy. Později se zjistilo, že jeho onemocnění nesouviselo s vakcínou.

Reklama

Výběr článků

Načítám