Hlavní obsah

Jako ze scénky s Lábusem. Johnson & Johnson nedodá vakcíny, protože nemá lahvičky a víčka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Johnson & Johnson drží kuriózní prvenství. Evropská léková agentura (EMA) sice 11. března udělila souhlas s užitím její vakcíny, společnost je ale první, která očkovací látku nemá ihned k dispozici, píše deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Důvod, proč nemůže společnost vakcíny dodávat, připomíná legendární scénku s Jiřím Lábusem a Oldřichem Kaiserem, v níž referent Kubrt zjišťuje, že „nepřišly gumičky“. Jen s tím rozdílem, že tentokrát jsou na vině víčka.

Vakcína byla vyvinuta v Nizozemsku a částečně se vyrábí v Belgii, ovšem očkovací látka se plní do balení ve Spojených státech. V Evropské unii neexistují „vlastní plnicí a uzavírací systémy“, uvedl poslanec německé sociální demokracie (SPD)  Tiemo Wölken. Vzhledem k tomu, že USA zavedly zákaz vývozu, společnost Johnson & Johnson řeší rozsáhlý logistický problém.

Vakcíny Johnson & Johnson v dubnu nedorazí, oznámil Babiš

Domácí

Potvrzuje to i viroložka Hanneke Schuitemakerová, která se podílela na vývoji vakcíny. Klinické studie podle jejího vyjádření probíhaly rychleji, než se očekávalo, a EMA vakcínu schválila „nečekaně brzy“.

„Výroba a logistika nyní potřebují ještě několik týdnů, aby se mohly začít vakcíny dodávat do evropských zemí. Nesedíme na hoře vakcín, které nechceme aplikovat,“ řekla.

Můžeme jen závidět a čekat. Záběry z Izraele: Lidé tančí na stolech

Blízký a Střední východ

Podle Schuitemakerové firma plánovala, že vakcíny bude do Evropské unie dodávat až v průběhu druhého čtvrtletí roku 2021. Dodávky v druhé polovině dubna společnost „nemohla zaručit“, uvedl Johan Van Hoof, vedoucí výzkumu očkovací divize J.

Jednu dávku vakcíny proti covidu má v Česku milion lidí

Koronavirus

Společnost by měla do poloviny roku dodat unijním zemím 55 milionů dávek. Celkem má EU na základě společné smlouvy získat 200 milionů dávek s možností stejné množství přednostně dokoupit.

Na rozdíl od ostatních vakcín se očkovací látka Johnson & Johnson podává pouze v jedné dávce a není nutné ji skladovat ve velmi nízkých teplotách, vydrží až tři měsíce v běžné lednici, což by mělo usnadnit distribuci.

Vývoj byl částečně založen na vývoji vakcíny proti ebole od belgické farmaceutické společnosti Janssen. Tu koupila americká společnost v roce 1961.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám