Hlavní obsah

Jak pohřbívat zemřelé s covidem

Právo, Stáňa Seďová, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při pohřbívání covid pozitivních dochází v těchto dnech v Česku ke zmatkům. Některé pohřební služby se domnívají, že zesnulý má být uložen do rakve ve dvou plastových pytlích a hrob musí být neporušen sto let. Toho se samozřejmě hrozí pozůstalí, zvláště u rodinných hrobek. Zaměstnanci pohřebních služeb se zase obávají možné nákazy.

Foto: Novinky

Hřbitovy během covidu

Článek

Světová zdravotnická organizace (WHO) v těchto dnech přišla s novými poznatky a na jejich základě i s doporučením pohřebním službám. České ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které má v gesci pohřebnictví, tak aktualizovalo svá doporučení.

Dosud platilo, že s tělem se pracuje v ochranných prostředcích, standardní služby, jako je mytí a česání, se neprovádějí a tělo se neobléká. Vkládá se do určeného obalu – pytle se zipem ze silnostěnného plastu, dezinfikuje se okolí – a tělo se s obalem vloží do rakve.

„Ministerstvo pro místní rozvoj v souvislosti s nově vydaným doporučením WHO k pohřbívání těl zemřelých s covidem-19 přezkoumalo svá doporučení a shledalo, že jsou nadále platná a aktuální. Vzhledem k tomu, že virus SARS-CoV-2 byl detekován až po dobu 72 hodin (v experimentálních podmínkách – pozn. red.) na površích, jako je plast nebo nerezová ocel, je proto naprosto zásadní čištění povrchů kontaminovaného prostředí,“ uvedl mluvčí MMR Vilém Frček.

Krematorium v Ostravě vybudovalo dodatečné chladírenské zařízení pro mrtvé s covidem

Domácí

WHO nově upravuje technické požadavky na patologické vaky. „Tělo lze uložit do rakve i bez patologického vaku, lze ho i v otevřeném vaku zhlédnout. Dle aktuálního dokumentu se nelze dotýkat nejen těla, ale ani osobních věcí zesnulého nebo předmětů v jeho okolí,“ zdůraznil mluvčí resortu.

„Věci zesnulého nemusí být spáleny ani jinak zlikvidovány. Mělo by se s nimi manipulovat v rukavicích a čistit je vhodným prostředkem a následně dezinfikovat. Oděvy a další textilie patřící zesnulému by měly být prány v pračce při teplotě vody 60–90 stupňů,“ dodal Frček.

I otevřená rakev

Na nářky některých pohřebních ústavů o nedostatku jasných informací reagoval předseda Asociace pohřebních služeb ČR Jaroslav Mangl. „Ukládání lidských ostatků s covidem-19 do dvou plastových pytlů je nebetyčná blbost, protože pytle nemají ekologickou certifikaci o svém časovém rozpadu v zemině. A navíc stačí jeden jednorázový hygienický vak. Umíte si představit, že za sto let až se hrob otevře, bude ležet nějaká tekutina s kostmi v nerozpadlém plastovém vaku, který zabránil přirozenému ztrouchnivění ostatků? Musí se pohřbívat do země bez vaků,“ řekl Právu Mangl.

Covid-19 paralyzuje i pohřební služby

Koronavirus

„Některé pohřební služby využívají doporučení, aby lidské pozůstatky neupravovaly a nechaly je ve vacích. Postup doporučený asociací našim členům je – při prvním kontaktu s tělem dát gázu napuštěnou dezinfekcí přes dýchací otvory, uložit do jednorázového hygienického vaku, kam se nastříká dezinfekce, uložit do márnice při pěti stupních a po 24 hodinách tělo z vaku vyndat, zatamponovat dýchací otvory, tělo umýt vlažnou vodou s mýdlem, obléknout, udělat kosmetiku a uložit do konečné rakve,“ dodává předseda asociace s tím, že při takto upraveném lidském pozůstatku lze mít otevřenou rakev a rodina se může normálně rozloučit.

Lékaři ale doporučují i přes aktuální zjištění a doporučení opatrnost.

Nic není jisté

Přednosta Ústavu soudního lékařství Tomáš Vojtíšek FNUSA v rozhovoru pro Právo uvedl, že žádný lékař se při pitvě covid pozitivního nenakazil. Neznamená, že se to stát nemůže.

„Je zřejmé, že poznatky o biologickém chování viru SARS-CoV-2 se v čase neustále rozšiřují. Navíc podotýkám, že absence profesionálních nákaz zdravotníků při provádění pitev může být důsledkem právě řádného používání ochranných pomůcek,“ reagoval na dotaz deníku Právo soudní lékař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám