Hlavní obsah

Izraelská tajná služba musí ukončit digitální sledování občanů. Využívá ho kvůli covidu

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelská všeobecná bezpečnostní služba Šin bet musí okamžitě ukončit digitální sledování občanů, které využívá kvůli trasování lidí, kteří přišli do kontaktu s koronavirem. Rozhodl o tom izraelský nejvyšší soud. V rozhodnutí uvedl, že Šin bet ve většině případů neoprávněně porušovala práva občanů na soukromí.

Foto: Oded Balilty, ČTK/AP

Izraelský zdravotní tým očkuje Palestince z vesnice Kalandia na západním břehu Jordánu

Článek

Bezpečnostní služba bude mít nově podle soudu jedinou možnost, kdy může v této činnosti pokračovat, a to pouze v případě, kdy člověk s pozitivním testem na koronavirus odmítne spolupracovat nebo cíleně neuvede žádné osoby, se kterými byl v kontaktu, uvedl server Ha‘arec.

Soud tak rozhodl na základě prosincového podnětu lidskoprávních organizací. Šin bet se po jejich petici zavázala, že sníží a omezí počet sledovaných občanů. Izraelská vláda ale v dopise nejvyššímu soudu uvedla, že tento krok není možný, protože nelze přesně určit míru (ne)spolupráce lidí s úřady ohledně trasování kontaktů.

Ani tak nejde o to, že bylo narušeno soukromí obyvatel, ale o to, že to soukromí konkrétně narušila bezpečnostní služba Izraele.
Soudce Isaac Amit

Předsedkyně nejvyššího soudu Esther Hajútová napsala, že rozhodnutí soudu reflektuje dřívější obavy z toho, že trasování – z krátkodobého hlediska původně oprávněné – bude permanentní.

Isaac Amit, jeden ze sedmi arbitrů nejvyššího soudu, řekl, že se Šin bet pustila na „kluzký svah“. „Ani tak nejde o to, že bylo narušeno soukromí obyvatel, ale o to, že to soukromí konkrétně narušila bezpečnostní služba Izraele,“ vysvětloval.

Sledování občanů, dodal Amit, navíc nebylo bezchybné a do karantény mylně uvrhlo stovky tisíc lidí.

Izraelské úřady mají znát identitu lidí, kteří odmítnou očkování

Koronavirus

O podobném případu diskutoval minulou středu na svém zasedání izraelský parlament. Poslanci Knesetu nakonec schválili zákon, na jehož základě mohou místní samosprávy sdílet identitu lidí, kteří nebudou očkovaní proti koronaviru. Tento krok zvýšil obavu o soukromí obyvatel, kteří vakcinaci nepodstoupí.

Vládní strana Likud zákon obhajuje, chce jím jen více podporovat očkování. Kontakty budou úřady využívat jen proto, aby mohly oslovit tyto jedince napřímo a motivovat je k tomu, aby se nechali očkovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám