Hlavní obsah

Izraelci spojují Pfizer s očním zánětem. Přesto doporučují očkovat

Protikoronavirová vakcína Pfizer/BioNTech může souviset s nemocí zvanou uveitida, zánětlivým onemocněním živnatky, střední vrstvy oční koule. Podle deníku The Jerusalem Post to vyplývá z izraelské studie vedené profesorem Zoharem Habot-Wilnerem z telavivské nemocnice Sourasky Medical Center, kterou přijal k publikaci oftalmologický časopis Retina.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína společnosti Pfizer/BioNTech

Článek

Habot-Wilner zjistil, že u 21 lidí, kteří dostali dvě dávky vakcíny Pfizer/BioNTech, se objevila uveitida den až 14 dnů po první dávce nebo den až měsíc po druhé.

„Tento časový rámec je v souladu s dalšími zprávami o uveitidě po vakcínách,“ řekl Habot-Wilner a dodal, že všichni pacienti splnili kritéria umožňující spojit oční potíže s očkováním.

Profesor podtrhl, že onemocnění není důvodem pro neočkování. „Závěr je, že doporučuji očkování pro lidi s uveitidou i bez ní,“ zdůraznil.

Vakcíny nesou výrobcům stamiliardy

Ekonomika

Pokud lidé po podání vakcíny dostanou uveitidu, měli by podle něj být důkladně vyšetřeni a ošetřeni. Druhou dávku by měli dostat, i když se nemoc objeví už po té první.

Uveitida se projevuje zarudlým okem, slzením, citlivostí na světlo či rozmazaným viděním či skvrnami v zorném poli. Mezi příčinami může vedle autoimunitních onemocnění také mechanické poranění oka nebo infekce. Uveitida se léčí protizánětlivými léky, případně preparáty potlačujícími imunitní reakci. Ve vážných případech, kdy je ohrožen zrak, je nutné provést operaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám