Hlavní obsah

Izrael zkrátí interval mezi druhou a třetí dávkou vakcíny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelské ministerstvo zdravotnictví v pondělí oznámilo, že zkrátí interval mezi podáním druhé a třetí dávky vakcíny proti covidu-19 z pěti na tři měsíce. Nově stanovený interval se bude týkat vakcín proti covidu-19 od společností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

Foto: Nir Elias, Reuters

Izrael očkuje třetí dávkou vakcíny proti koronaviru.

Článek

Izrael, který má více než devět milionů obyvatel, od začátku pandemie zaznamenal přes 1,3 milionu případů nákazy koronavirem a 8242 lidí tam komplikacím spojeným s nemocí covid-19 podlehlo. Dvě dávky očkování proti covidu-19 v zemi obdrželo přes 5,8 milionu lidí a 4,2 milionu osob již bylo očkováno i třetí, posilující dávkou.

Odborný panel izraelského ministerstva zdravotnictví minulý týden doporučil, aby se začala nabízet čtvrtá dávka vakcíny, takzvaný druhý booster, lidem starším 60 let, osobám s narušenou imunitou a zdravotníkům. Izraelská vláda doporučení uvítala, stále se však čeká na konečné schválení od koordinátora boje s koronavirem z ministerstva zdravotnictví lékaře Nachmana Aše, jenž ve věci podle úředníků rozhodne nezávisle na vládě.

Izrael se izoluje. Čelí páté vlně

Koronavirus

Zpravodajský web The Times of Israel píše, že se čtvrtou dávkou v Izraeli mělo původně začít očkovat v neděli, ale ministerstvo zdravotnictví to odložilo na základě předběžných dat, která naznačují, že při nákaze variantou omikron je o 50 až 70 procent nižší pravděpodobnost hospitalizace než při nákaze variantou delta.

Nemocnice Šeba na předměstí Tel Avivu začala podávat čtvrtou dávku vakcíny proti covidu-19 v rámci studie skupině zdravotníků. Nemocnice prostřednictvím svého mluvčího uvedla, že se „zaměří na účinnost vakcíny při produkci protilátek a bezpečnost, aby se zjistilo, zda je obecně nutná čtvrtá vakcína“.

V čem se může svět poučit od izraelského očkování třetí dávkou

Koronavirus

Studie podle webu The Times of Israel začala podáním čtvrté dávky vakcíny Pfizer/BioNTech 150 zdravotníkům, kteří dostali třetí dávku v srpnu a u nichž se nyní prokázala nízká hladina protilátek. Dohromady má v rámci studie čtvrtou dávku dostat 6000 lidí a výsledky se očekávají za dva týdny.

Reklama

Výběr článků

Načítám