Hlavní obsah

Indie očkuje rekordním tempem, nákaza je rychlejší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indie o víkendu během čtyřiadvaceti hodin zaznamenala přes sto padesát tisíc nových případů koronaviru a 839 úmrtí po nemoci covid-19, což je nejvíce za uplynulých pět měsíců. Zemi se přitom od začátku masového očkování podařilo podat už více než 100 milionů dávek vakcíny proti covidu-19, a aktuálně tak očkuje nejrychleji na světě, uvedlo podle BBC tamní ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Anushree Fadnavis, Reuters

Účastníci včerejší modlitby na březích řeky Gangy v Haridváru.

Článek

K očkování se mohou hlásit všichni lidé starší 45 let. Většinu vakcín zatím dostali pracovníci v první linii a osoby starší 60 let. Indické úřady dosud schválily použití dvou vakcín – od firmy AstraZeneca a indické firmy Bharat Biotech (covaxin). Další jsou ve fázi schvalování.

Přes dosavadní očkovací úspěchy se země potýká s druhou vlnou pandemie a panují obavy ze zahlcení zdravotnického systému. V uplynulém týdnu indické úřady hlásily celosvětově nejvyšší nárůsty nových případů koronaviru, přičemž rekordní počty nakažených a zemřelých za den země překonala opakovaně.

Situace v Indii se zhoršuje, přibylo rekordních 152 879 nakažených

Svět

Nejpostiženější stát Maháráštra kvůli obavám z přeplněných nemocnic zavedl víkendovou plošnou uzávěru.

V Bombaji, která je hlavním městem Maháráštry a finančním centrem Indie, se mnoho chudých dělníků před lockdownem rozhodlo město opustit vlakem, což vyvolává obavy z rozšíření nákazy do menších měst a vesnic.

Indii zneklidňuje nová dvojitá mutace koronaviru

Svět

Indie s 1,3 miliardy obyvatel zaznamenala od začátku pandemie už přes 13,35 milionu případů koronavirové nákazy. To ji řadí na třetí místo v celkovém počtu nakažených po USA a Brazílii.

Reklama

Výběr článků

Načítám