Hlavní obsah

I vědec se přepočítá. Někteří dobrovolníci dostali oxfordskou vakcínu naředěnou

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Při testování na dobrovolnících došlo u oxfordské vakcíny proti koronaviru k její chybné aplikaci. Bezmála 1400 lidí dostalo kvůli chybnému měření pouze poloviční dávku. Britští vědci totiž vypočetli, že látky obsažené ve vakcíně byly účinnější, než si univerzita od jejich výrobce v Itálii objednala.

Foto: Sean Elias, Reuters

Balení britské vakcíny ChAdOx1 vyvinuté v Oxfordu

Článek

Společnost IRBM/Advent se sídlem v Itálii měla pro testy vyrobit první zhruba tisícovku vakcín pro Oxford. Pomocí genetického testu známého jako kvantitativní PCR, který stanoví množství virového materiálu na mililitr, pak zajistila, aby vakcína splnila správnou koncentraci látek.

Koronavirus sice mutuje, účinnost vakcíny to neovlivní, uklidňují experti

Koronavirus

Oxford ale toto měření provádí jinak. Správnou hodnotu virového materiálu zjišťuje podle toho, kolik ultrafialového světla absorbuje. Se zjištěním, že postačí méně vakcíny, než tvrdili italští vědci, souhlasila také britská vládní agentura pro regulaci léků a výrobky zdravotní péče (MHRA).

Odborný lékařský týdeník The Lancet ale uvedl, že Oxford nesprávně vypočítal účinnost vakcíny a bezdůvodně ji naředil. Ve skutečnosti tak dobrovolníci, kteří měli dostat jednu dávku vakcíny, dostali pouze její polovinu. Jeden z prvků ve vakcíně totiž údajně interferoval s UV testem, čímž ho nadhodnotil a došlo tak k nesprávnému výsledku.

Šťastná náhoda

Podle Daily Mailu tak při prvních testech dostalo poloviční část vakcíny 1367 účastníků, zbylých 4440 dobrovolníků už bylo naočkováno správně.

Výzkumníci se přesto rozhodli pokračovat s touto skupinou dál, ale podali jejím členům druhou dávku očkovací látky už v původní síle. Výsledky ukázaly, že vakcína měla u této skupiny 90procentní úspěšnost, zatímco v původním režimu, kdy byly aplikovány dvě plné dávky v rozmezí nejméně jednoho měsíce, měla 62procentní úspěšnost. Kombinovaná analýza z obou dávkovacích režimů ukázala průměrnou účinnost na úrovni 70 procent.

Šťastná chyba v dávkování zvedla účinnost vakcíny AstraZeneca na 90 procent

Koronavirus

„Ano, k vyšší účinnosti vakcíny nás dovedla chyba. Ale byla to serendipita (šťastná náhoda),” řekl šéf výzkumu a vývoje oxfordské vakcíny Mene Pangalos. Je tak podle něj zapotřebí dalších analýz, aby se vysvětlilo, proč počáteční nižší dávka zvládla posílit imunitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám