Hlavní obsah

I přes vládní výjimku v neděli některé lékárny otevřené nebudou

Novinky, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci protikoronavirových opatření vláda v pondělí vyhlásila zákaz provozu maloobchodů v neděli, v ostatní dny budou moci být otevřené pouze od 5:00 do 20:00. Výjimku dostaly čerpací stanice, prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících, jako jsou letiště, železniční stanice nebo autobusová nádraží, a také lékárny. Ne všechny lékárny však budou v neděli otevřené.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Největší řetězec lékáren v republice Dr. Max plánuje zajistit provoz alespoň jedné pobočky v každém krajském a okresním městě. „Ty budou mít otevřeno minimálně od osmi hodin ráno do dvou odpoledne. Někde jich bude otevřeno i víc, abychom zajistili péči v příznivé dojezdnosti, a lokálně může provozní doba otevřených lékáren končit i později než ve 14:00,“ upřesnil ředitel provozu Dr. Maxe David Mendl.

Primárně budou v neděli fungovat lékárny Dr. Max provozované v areálech obchodních center Kaufland. Jestliže takové v dané lokalitě není, pak péči zajistí dopravně nejdostupnější lékárna ve městě. Na uzavřených lékárnách bude v neděli síť Dr. Max vývěskou informovat o nejbližší otevřené pobočce, která je pacientům k dispozici.

Přehledně: Jaká zpřísňující opatření platí od středy

Domácí

„V Praze na Vítězném náměstí a v Brně v paláci Padowetz budou standardně otevřeny lékárenské pohotovosti fungující v nonstop režimu. V hlavním městě tak například mohou pacienti v neděli využít služeb hned tří lékáren Dr. Max,“ dodal mluvčí řetězce Michal Petrov.

Podobný plán má i další řetězec lékáren BENU. „S ohledem na zhoršující se epidemiologickou situaci a ochranu zdraví našich lékárníků i klientů necháváme v neděli 1. listopadu uzavřenou většinu lékáren. Snažíme se ale zachovat maximální možnou dostupnost zdravotnické péče, proto necháváme otevřené vybrané lékárny v Opavě, Prachaticích, Rychnově, Karlových Varech a lékárnu s nepřetržitým provozem v pražských Holešovicích. Současně od čtvrtka 29. října omezujeme otevírací doby lékáren do 20:00,“ řekla Novinkám mluvčí Alžběta Poršová.

Zákaz nedělního prodeje? Větší koncentrace lidí v sobotu a v pondělí

Ekonomika

Naopak lékárny Pilulka v neděli o otevření neuvažují. „Momentálně o otevření lékáren v neděli neuvažujeme. Všichni lékárníci a pracovníci lékáren jsou v této nelehké době pod velkým tlakem. Naším cílem je, aby si přes víkend odpočinuli a měli sílu a energii na další náročné týdny, které nás pravděpodobně čekají,“ sdělila Novinkám za marketing Kateřina Schotliová.

Většina lékáren má však standardně v neděli zavřeno. Ty, které mají otevírací dobu i v neděli, by otevřené být měly. Například lékárna Vodičkova v centru Prahy má v plánu mít v neděli nadále otevřeno, stejně tak lékárna Na Kobližné v Brně.

Česká lékařská komora nicméně na svých webových stránkách doporučuje předem vybranou lékárnu telefonicky kontaktovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám