Hlavní obsah

I jediná dávka Pfizeru či AstraZeneky snižuje nutnost hospitalizace o 90 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vakcíny od společností Pfizer či AstraZeneca jsou podle nejnovější analýzy účinné i při jediné dávce. Už tehdy snižují nutnost hospitalizace o 90 procent, píše server Daily Mail s odvoláním na britské zdravotnické úřady. Pro Spojené království je to dobrá zpráva, protože země rozdistribuovala už 20 milionů prvních dávek.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína AstraZeneca

Článek

Nová čísla byla vypočítána na základě srovnání množství hospitalizací u lidí, kteří už svou první dávku vakcíny dostali, a těch, kteří ještě ne. Podle Daily Mailu výsledky ukazují, proč počty lidí v nemocnicích, respektive u nejstarší skupiny, rapidně klesají.

Počet úmrtí v Británii u lidí nad 75 let klesl o 40 procent. Téměř nule se také přiblížilo množství lidí nad 85 odkázaných kvůli covidu na intenzivní péči. Oxfordská AstraZeneca se ukázala být o něco efektivnější než Pfizer. Výsledky hrají také ve prospěch britské vlády, která objednala 100 milionů dávek a táhne tak vakcinační kampaň.

Sasko dodá Česku 15 tisíc dávek vakcíny AstraZeneca

Koronavirus

K očkování vyzývá i královská rodina

Profesorka Sarah Gilbertová, která stojí v čele oxfordského projektu, si rýpla do evropských kritiků a uvedla, že data z reálného světa nyní dokazují vysokou účinnost nejen AstraZeneky, ale i Pfizeru, přičemž obě vakcíny dokážou odvrátit to nejhorší, a i po jediné dávce rapidně snižují nutnost hospitalizace.

K očkování nově vyzvali také princ William s vévodkyní Kate, před nimi to byla i samotná královna Alžběta II., podle které je sobecké vakcínu odmítnout. Panovnice uvedla, aby nyní lidé více než na sebe mysleli na ostatní.

Skvělé výsledky pro oxfordskou AstraZeneku jsou popíchnutím pro německé úřady, které minulý měsíc nedoporučily podávat vakcínu lidem nad 65 let. Stejný přístup zaujala i Francie. V obou zemích by se situace ovšem mohla brzy změnit a oxfordskou vakcínou by se tak mohli očkovat i lidé nad 65.

USA očkují rychleji, než Biden slíbil

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám