Hlavní obsah

Funguje to. Z půl milionu naočkovaných v Izraeli jen čtyři vážnější případy a žádná úmrtí

Novinky, mso
Jeruzalém

Ačkoli Izrael trochu zpomalil v rychlosti očkování, zdravotnická služba Makabi hlásí, že už stihla naočkovat oběma dávkami vakcíny 523 tisíc lidí. Výsledky jsou nadějné. Podle listu The Times of Israel z těchto lidí nikdo nezemřel a objevily se mezi nimi jen čtyři vážnější případy nákazy koronavirem.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Celkově už je v Izraeli kompletně naočkováno bezmála 2,4 milionu lidí, zmiňovaných 523 tisíc jich očkovali lékaři spadající pod zdravotnickou službu Makabi.

Z jejích dat vyplývá, že z této skupiny naočkovaných lidí se nakazilo jen 544 jedinců, tedy 0,1 procenta. Hospitalizaci poté vyžadovalo jen 15 lidí, osm případů ale bylo mírnějších, jen čtyři vážnější.

Kdo se nechá očkovat, bude mít výhody, tlačí Izrael na obyvatele

Koronavirus

Po srovnání očkovaných s různorodou kontrolní skupinou neočkovaných je míra efektivity 93 procent, uvedla služba Makabi. Společnost Pfizer, jejíž látkou se v Izraeli očkuje, v prohlášení sdělila, že její látka je účinná z 95 procent.

Zdravotnická služba také dodala, že nejvyšší účinnosti dosahuje Pfizer sedm dní po podání druhé dávky. „Ta data dokazují, že je vakcína skutečně efektivní, a nepochybujeme o tom, že zachrání životy mnoha Izraelců,“ uvedla jedna z lékařek společnosti Miri Mizrachiová Reuveniová.

Izrael už vidí světlo na konci tunelu. Stačilo naočkovat seniory a covid razantně ustupuje

Blízký a Střední východ

Doktorka doufá, že nově publikovaná data znovu pomohou nastartovat očkovací kampaň. Ta se v Izraeli v posledních dnech trochu zasekla, protože především mladší generace očkování odmítala, nebo nebyla přesvědčena o jeho účinnosti.

„Lidé by neměli váhat, očkování je ochrání před vážnou nemocí či dokonce smrtí, a navíc nebudete vystavovat své okolí nebezpečí,“ dodala Reuveniová.

Izrael patří v očkování mezi nejlepší státy na světě. Od začátku pandemie se v zemi objevilo 716 643 případů nákazy, aktivních případů je aktuálně 65 360, 985 z nich vážných. Dosud v zemi zemřelo 5286 pozitivně testovaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám