Hlavní obsah

Epidemiolog Smejkal: Otevírání obchodů od 12. dubna s námi nikdo nekonzultoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otevírání části obchodů od 12. dubna, které dnes schválila vláda, s epidemiologem Petrem Smejkalem a jeho skupinou odborníků nikdo nekonzultoval. Sdělil to na dotaz ČTK. Jím vedená Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) před tím, aby se otevření škol považovalo za signál k většímu rozvolňování, varovala ve stanovisku před Velikonocemi.

Foto: Aleš Honus, Právo

Od pondělí se znovu otevřou mimo jiné papírnictví.

Článek

Vláda schválila, že se od pondělí otevřou papírnictví, obchody s dětskými oděvy a obuví, prádelny a čistírny, zámečnictví nebo prodejny náhradních dílů do automobilů. Spolu s nimi se také otevřou venkovní prostory zoologických a botanických zahrad a farmářské trhy. To podle Smejkala a viroložky Ruth Tachezy skupina s ministrem projednávala.

V pondělí přijde první větší rozvolnění

Domácí

„Pokud chceme postupně otevírat výuku, není možné zároveň uvolňovat jiná opatření. Zvláště když nebylo schváleno frekventnější testování ve firmách," sdělila Tachezy, která je vedoucí Katedry genetiky a mikrobiologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Situace je stále vážná

Skupina ve čtvrtek označila epidemickou situaci v ČR za stále velmi závažnou. Za bezpečné pro návrat další skupiny dětí do škol označila přibližný počet 100 nových případů na 100.000 obyvatel, tedy asi 1400 nových případů denně.

Hamáček: Na konci dubna by se mohly otevírat služby či zahrádky

Domácí

Podle epidemiologa Rastislava Maďara, který byl šéfem poradní skupiny ministra Adama Vojtěcha pro uvolňování opatření do loňského srpna, je zřejmě otevření obchodů s dětským oblečením, obuví a papírnictví motivováno prakticky.

„Děti od podzimu nemusí mít už oblečení a obuv, které by mohly na jaře použít pro školní docházku. Jak víme, za půl roku některé děti fakt hodně vyrostou," sdělil ČTK. Nakupovat drobné školní pomůcky přes internet podle něj není příliš efektivní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám