Hlavní obsah

Epidemie koronaviru vyprázdnila potravinové banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pandemie připravila o příjem řadu samoživitelek i mladých rodin a dopadla také na seniory. V některých krajích se jich až o padesát procent víc obrací na neziskové organizace s žádostmi o jídlo a potravinové banky už často ani nemají ve svých skladech dost surovin, aby poptávku uspokojily.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Potravinová sbírka v Brandýse nad Labem – Staré Boleslavi u Prahy (5. listopadu)

Článek

„Víme, že výrazně přibylo rodin v nouzi, samoživitelek a seniorů, kteří se právě kvůli koronaviru ocitli v problémech nebo karanténách,“ popsala Právu ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová.

Bankám přibylo podle ní v některých krajích až o 50 procent víc klientů. Do problémů se totiž často dostaly i mladé rodiny. „Stane se, že manželka je na rodičovské a muž pracuje v gastronomii. Taková rodina přijde rázem o jediný příjem,“ popsala Láchová. Krizová situa­ce panuje prý ve středních a západních Čechách, problémy hlásí i jihočeská nebo ústecká banka.

Další sbírka 21. listopadu

„Naší potravinové bance v současné době chybí 10 tun potravin každý měsíc. Potřebujeme hlavně základní potraviny – těstoviny, rýži, luštěniny, mouku, polévky. Každý dar pomůže potřebným,“ hlásila ústecká potravinová banka na konci října.

Důchodci dostanou v prosinci 5000 korun, odklepli poslanci

Domácí

Pomoci by měla 21. listopadu celorepubliková potravinová sbírka. Ta jarní, která měla vytvořit ve skladech rezervy, byla kvůli nouzovému stavu zrušena. Její úspěch však bude zčásti záviset i na tom, jaká opatření budou kvůli epidemii covidu-19 platit.

„Momentálně hlavně řešíme, kolik dobrovolníků může být zapojeno, aby to bylo z hlediska bezpečnosti únosné. Přestože máme připraveny ochranné pomůcky pro 4000 dobrovolníků, víme už teď, že tolik jich nebude a ani nebude moci být,“ řekla Právu Láchová.

Dohromady se z potravinových bank letos nasytí odhadem okolo 130 tisíc lidí. Jídlo z bank putuje do více než 800 organizací, např. do azylových domů, nízkoprahových klubů, Naděje, Armády spásy. O potravinovou pomoc však může požádat i jednotlivec na sociálním odboru příslušného městského úřadu a s doporučením se pak dostavit k výdejně banky.

Obědy pro děti

Rodičům v nouzi může pomoci i projekt školních obědů pro děti zdarma. Záleží na tom, zda je do něj škola zapojena. Jeden zaštiťuje ve spolupráci s resortem školství ministerstvo práce od ledna ve všech krajích Česka, druhý obecně prospěšná společnost Women for Women.

O peníze z příbramské koronavirové sbírky se nikdo nepřihlásil

Domácí

Podle její manažerky Jany Skopové si děti pro obědy mohou do školních jídelen chodit dál. „Pokud školní jídelna není zavřená z epidemiologických důvodů, měla by dětem obědy zajistit,“ uvedla pro Právo. Všechny školy a školní jídelny byly ministerstvem písemně informovány, a měly si proto vytvořit systém splňující i bezpečnostní opatření.

„Děti tak o obědy nepřicházejí a mají zajištěno pravidelné teplé jídlo. Dokonce i tehdy, když je školní jídelna z hygienických důvodů zavřená, měl by ředitel školy či vedoucí školní jídelny zajištění obědů domluvit například s nejbližší školou,“ dodala Skopová.

Co zajišťují potravinové banky
Potravinové banky jsou neziskové organizace. Shromažďují potraviny a rozvážejí je do charit. Od nich se dostanou k potřebným – např. samoživitelkám, handicapovaným, bezdomovcům a lidem v nouzi.
Tyto banky dostávají potraviny od řetězců, z potravinových sbírek, od pěstitelů a producentů, jednotlivých dárců a z evropského programu potravinové a materiální pomoci.
Zhruba tři čtvrtiny potravin jsou s uplynulou dobou minimální trvanlivosti, určené k rychlé spotřebě nebo jsou to potraviny s poškozeným obalem, které by jinak skončily ve spalovně.

Reklama

Výběr článků

Načítám