Hlavní obsah

EMA nedoporučila ivermektin při léčbě a prevenci covidu-19

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) nedoporučila při léčbě a prevenci covidu-19 používat preparát proti parazitům ivermektin. Stanovisko vydala na základě posudku dosavadních studií. Účinek léku je nadále možné zkoumat při řádných klinických testech, informovala agentura na svých webových stránkách.

Foto: Petr Horník, Právo

Lékl Huvemec obsahující ivermektin

Článek

Podobná stanoviska již dříve vydali i americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a výrobce ivermektinu Merck. Podle této americké firmy analýza dostupných dat nedoložila bezpečnost a účinnost léku při onemocnění covid-19.

„Ačkoli je ivermektin obecně dobře snášen v dávkách schválených pro jiná onemocnění, vedlejší účinky se mohou zvýšit s mnohem většími dávkami, které by byly potřebné k získání takové koncentrace ivermektinu v plicích, jež by byla účinná (proti koronaviru),” argumentuje v prohlášení EMA.

Nezkusit ivermektin je neetické, tvrdí světoví lékaři

Evropa

Ivermektin je v rámci EU ve formě tablet schválen při léčbě některých parazitárních onemocnění, jako mast jej lze využít u kožních onemocnění. Je také součástí veterinárních léků proti parazitům. EMA připomněla, že pro léčbu covidu-19 lék schválený není a že k jeho posouzení neobdržela žádnou žádost.

Pět bludů o ivermektinu

Koronavirus

České ministerstvo zdravotnictví před dvěma týdny oznámilo, že ivermektin umožní zdravotnickým zařízením podávat pacientům s covidem-19 podle uvážení lékaře. Jako experimentální léčba bude ale vyžadovat informovaný souhlas pacienta a nemůže být součástí standardní péče. Na začátku března ho na sociálních sítích doporučoval distribuovat praktickým lékařům český premiér Andrej Babiš. K léčbě pacientů s covidem-19 zkouší antiparazitikum nemocnice u svaté Anny v Brně.

Po prohlášení lékové agentury se podle mluvčí ministerstva Barbory Peterová stanovisko resortu nemění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám