Hlavní obsah

EMA doporučuje očkování kombinací vektorových a mRNA vakcín

Brusel

Ve snaze naočkovat co nejvíce populace v Evropské unii doporučuje Evropská léková agentura (EMA) a Evropské středisko pro prevenci kontrolu a nemocí (ECDC) využít formu takzvaného heterologního očkování. Kombinaci vakcín obou druhů (mRNA a vektorové) doporučuje při dvoudávkovém schématu i v případě posilující třetí vakcíny.

Foto: Kay Nietfeld, ČTK/AP

Článek

„Studie heterologního očkování naznačují, že kombinace vektorových (např. Janssen či AstraZeneca) a mRNA vakcín (Pfizer/BioNTech, Moderna) produkují dostatečný počet protilátek proti covidu-19 a vyšší reakci T-lymfocytů (druh bílých krvinek) než vakcíny stejného druhu, a to jak v původním dvoudávkovém schématu, tak v případě posilujících látek,“ stojí ve zprávě EMA.

New York zavádí povinné očkování pro všechny pracující

Koronavirus

Nadále pokračuje výzkum, který má poskytnout odpovědi ohledně dlouhodobé bezpečnosti kombinace vakcín, délce trvání imunity či její účinnosti. Použití heterologního očkování ale podle EMA může nabídnout flexibilitu, zejména pokud by z nějakého důvodu nebyl k dispozici dostatečný počet jednoho druhu vakcíny.

K heterolognímu očkování přikročily už v listopadu i Spojené státy, a to na doporučení Amerického úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Ohledně podpůrné třetí vakcíny je doporučení v USA i Evropě stejné: očkování by mělo proběhnout po třech až šesti měsících.

Třetina sociálních pracovníků není očkovaná. Až budou muset, půjdou, míní šéf asociace

Koronavirus

EMA i ECDC nadále vyzývají k vyšší proočkovanosti v rámci Evropské unie. Podle serveru Our World in Data je proočkovanost v EU aktuálně 68 procent.

Rozdíl mezi vektorovou a mRNA vakcínou

Vektorové vakcíny používají oslabený nepatogenní virus, nejčastěji adenovirus, jako nosič. Geneticky upravený adenovirus se po vpichu dostane do buněk, které na základě vnesené informace produkují proteiny koronaviru. Tělo si pak začne generovat imunitní odpověď, která chrání příjemce před budoucím setkáním se skutečným virem.

Vakcína založená na principu mRNA funguje jako nosič, na základě kterého imunitní buňky vyrobí spike protein, který je jedinečný pro virus SARS-CoV-2 a na nějž se koronavirus naváže. Tělo pak u očkovaného vyvolá nejen tvorbu protilátek, ale také komplexní imunitní odpověď, která očkovaného chrání před onemocněním covid-19.

V České republice je v současné době možnost nechat se přeočkovat jinou vakcínou, ta však je stejného druhu. Lidé, kteří byli například očkováni vakcínou Pfizer/BioNTech, tak mohou dostat podpůrnou dávku Moderny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám