Hlavní obsah

Do restaurace pouze naočkovaní, navrhuje německý ministr zdravotnictví

– Berlín

Lidé, kteří se nechají očkovat proti koronaviru, by měli mít privilegia, domnívá se německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. Podle jeho názoru by bylo možné, aby například do restaurace mohli jen naočkovaní lidé. Nicméně přístup do nemocnic, na radnice či do hromadné dopravy podle ministra omezovat nelze.

Foto: Kästle Felix, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Uvažovat o zvláštních privilegiích pro očkované je podle Spahna „správné a důležité“. Soukromý a obchodní sektor má podle něj v této věci větší volnost. Podle jeho právního chápání by „například pizzerie byla pouze pro očkované lidi“.

Ve veřejném sektoru a službách obecného zájmu, například v nemocnicích, na radnicích nebo v místní veřejné dopravě, nelze z jeho pohledu rozlišovat mezi očkovanými a neočkovanými lidmi. Přiznal s odkazem na Institut Roberta Kocha, že zatím není jasné, zda vakcína, která chrání před covidem-19, chrání i před přenosem koronaviru. Zatím se neví, zda lidé, kteří byli očkováni, mohou nadále infikovat ostatní. To je „velmi rozhodující rozdíl“.

Německá opozice se domáhá více séra

Koronavirus

Agentura DPA připomněla, že dosud politici ujišťovali, že se žádná omezení pro neočkované nechystají, a to minimálně do doby, než bude vakcíny dostatek pro všechny.

Přijde nová nákaza, pozitivní, míní šéf lékařů

Prezident lékařské komory Klaus Reinhardt počítá s tím, že ochota nechat se naočkovat, bude v následujících měsících stoupat. „Ti, kteří se nechají naočkovat, přestanou se děsit pandemie, budou se cítit lépe a uvolněněji. To bude nakažlivé, ale v pozitivním smyslu," řekl. Pro kolektivní imunitu je nutná míra proočkovanosti mezi 65 a 70 procenty.

Žádné ohňostroje, zákaz vycházení a tvrdé pokuty. Německo se chystá na silvestr

Koronavirus

Ve chvíli, kdy bude k dispozici dostatek vakcín, se odpůrci očkování podle Reinhardta nebudou moci dál spoléhat na ohleduplnost společnosti. „Musíte žít s rizikem, že vážně onemocníte covidem-19. Nemůžete si vzít společnost jako rukojmí,“ uvedl šéf německé lékařské komory.

V Německu zatím naočkovali 60 tisíc lidí

Ministr Spahn ve středu uvedl, že za první tři dny je naočkovaných více než 60 tisíc lidí. Podíl očkovaných na počtu obyvatel, kterých má Německo 83 milionů, zatím uvádět nechce. Je příliš nízký.

Nakažlivější mutaci koronaviru zaznamenali i v Německu

Koronavirus

V současné chvíli očkují především mobilní týmy v domovech pro seniory. Připravená velká očkovací centra zatím vzhledem k nízkému počtu dávek vakcíny, které jsou k dispozici, otevřená nejsou. O jejich provozu budou rozhodovat spolkové země.

Od ledna by se mělo distribuovat 700 tisíc dávek týdně. Do léta má mít Německo k dispozici dostatek vakcíny pro všechny zájemce.

EU neměla zájem o miliony dávek, tvrdí Der Spiegel

Zahraniční

Vláda kancléřky Angely Merkelové čelí v posledních dnech kritice, že nedokázala zajistit mnohem více dávek a příliš spoléhá na společný postup EU při nákupu očkovacích látek. Ke kritice se připojil například i bavorský premiér Markus Söder.

Reklama

Výběr článků

Načítám