Hlavní obsah

Další rozvolnění: Na kulturu víc diváků, stačit bude i samotest nebo prohlášení

Aktualizováno

Od úterý 8. června se může zvýšit počet diváků na kulturních akcích na 1000 uvnitř a 2000 venku. Po jednání vlády to sdělila mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová. K prokázání bezinfekčnosti budou nově všude platit všechny druhy testů včetně samotestů nebo čestné prohlášení. Po jednání vlády to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Podmínky testování se v kultuře sjednotíVideo: ČTK

 
Článek

Podmínky testování se v kultuře sjednotí s restauracemi, všude budou nově uznávat všechny druh testů, včetně těch, co si lidé udělají sami. Stačit bude i čestné prohlášení, po jednání vlády to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ve všech oblastech se podle něj pravidla sjednocují.

„Už to nebude tak, že někde někde stačí pouze laboratorní test, jinde mohou být samotesty, potvrzení od zaměstnavatele nebo ze školy, čestná prohlášení a tak dále," řekl ministr.

Konec roušek ve třídách. V třech krajích ale mají děti smůlu

Koronavirus

Další možností, jak bezinfekčnost prokázat, je potvrzení o prodělání nemoci v posledních šesti měsících nebo uplynutí nejméně 22 dní od podání první dávky vakcíny. Kromě potvrzení, které dostanou lidé na očkovacím či testováním místě, si mohou certifikát stáhnout také z webu Očkovací portál občana.

Chlebíček o přestávce ano, popcorn v kině ne

Na kulturních akcích bude možné konzumovat občerstvení formou bufetu nebo bufetu s obsluhou s výjimkou konzumace v hledišti.

Prodávat občerstvení je zásadní zejména pro provozovatele multikin, podle nichž je fungování multikina bez prodeje občerstvení ztrátové. Na údajně diskriminační podmínky pro kulturu ve srovnání třeba s restauracemi si minulý týden stěžoval ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Česko je na hodnotách šestého balíčku. Svrčinová čekala pomalejší pokles

Domácí

Při zvýšení maximálního možného počtu návštěvníků od 8. června zatím stále bude platit, že je možné naplnit jen polovinu hlediště venku i uvnitř. Od 14. června pak bude kapacita venku už bez omezení, pro vnitřní sály stále budou moci pořadatelé využít jen polovinu kapacity.

Uvnitř budou moci i nadále být jen usazení diváci, venku bude možné od 14. června prodávat i lístky na stání s tím, že na každého diváka musí vyjít čtyři metry čtvereční.

Vyšší kapacitu vláda od úterý povoluje také pro bazény, wellness centra či sauny. Podle Vojtěcha budou nově moci naplnit své kapacity až z poloviny. V provozech nebudou návštěvníci muset nosit roušky.

Reklama

Výběr článků

Načítám