Hlavní obsah

Covid pas má lidi přinutit k očkování, přiznali Izraelci

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský ministr zdravotnictví Nican Horowitz naznačil, že nechce rušit povinnost prokazovat se potvrzením o bezinfekčnosti, jelikož má toto opatření za cíl lidi motivovat k očkování proti covidu-19. Potřebujeme, aby se lidé naočkovali, jinak se z toho nedostaneme, řekl před jednáním vlády. Jeho slova zachytila televize Kešet 12, on sám si nebyl vědom toho, že má puštěný mikrofon.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský ministr zdravotnictví Nican Horowitz

Článek

„Myslím, že můžete Zelený pas zrušit pro venkovní restaurace,” řekla ministryně vnitra Ajelet Šakedová svému kolegovi Nicanu Horowitzovi, který šéfuje resortu zdravotnictví.

Takzvaný „Zelený pas” je dokument, kterým mohou očkovaní lidé prokázat svoji bezinfekčnost při vstupu do většiny vnitřních prostor, případně při velkých hromadných akcích.

„Nejenom pro restaurace, ale také pro bazény,” odvětil Horowitz s dovětkem, že se mu však nechce zavádět moc výjimek. Lidé by se začali ptát, „proč v aquaparku ano, a v bazénech ne?” vysvětlil.

„Naším problémem jsou nenaočkovaní lidé. Potřebujeme, aby se naočkovali, jinak... se z toho nedostaneme,” řekl ministr.

Izrael se připravuje na čtvrtou dávku

Koronavirus

K hovoru se následně přidal ještě ministr pro zpravodajství El'azar Štern. „Je to k vzteku, že (neočkovaní) zabírají nemocniční lůžka,” postěžoval si.

Podle deníku The Times of Israel tak ministři nepřímo přiznali, že část omezení nemají za cíl primárně snížit nemocnost, ale pobídnout váhající lidi k očkování.

Přeočkování snižuje riziko kritického stavu

Data, která v pátek zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví, ukazují, že u osob mladších 60 let bez třetí dávky je pravděpodobnost vážného průběhu třikrát vyšší než u těch s třetí dávkou. U lidí, kteří nemají ještě ani jednu dávku vakcíny, je riziko desetkrát vyšší.

Izrael hlásí rekord. Má nejvíc nakažených za den od začátku pandemie

Koronavirus

U skupiny starší 60 let snižuje přeočkování třetí dávkou toto riziko 10krát oproti lidem s dvěma dávkami a 40krát oproti lidem bez jediné dávky.

Drtivá většina hospitalizovaných v Izraeli v současnosti pochází z řad nenaočkovaných, upozornilo ministerstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám