Hlavní obsah

Covid kosí policisty a hasiče. Plány očkování nejsou

Právo, Jakub Kotalík, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policejní ani hasičský sbor zatím neví, kdy se dostanou jejich nejvíce ohrožení členové k vakcíně proti nemoci covid-19. Počty příslušníků vyřazených z práce kvůli koronaviru přitom v posledních dnech rostou. Zhruba čtyřicetitisícový policejní sbor má nyní 1124 policistů, kteří onemocněli koronavirem, a dalších 700 příslušníků je v karanténě, tedy takřka dva tisíce lidí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policisté měli hodně práce s udržováním pořádku při protestech proti vládním opatřením.

Článek

Před necelým týdnem chybělo policii celkově „jen“ patnáct set lidí.

Známé je zatím pouze to, že by měli přijít na řadu hned po zdravotnících a nejohroženějších skupinách seniorů, jejichž vakcinace začala na sklonku minulého roku.

Podle zástupců bezpečnostních sborů se v současnosti čeká zejména na očkovací strategii, kterou připravuje ministerstvo zdravotnictví, a projednat by ji měla také vláda.

Priority jsou jasné

„Je to zatím všechno v přípravné fázi. Pracujeme na harmonogramu, ale výsledná podoba ještě není hotová,“ řekl Právu mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. Ministerstvo vnitra, pod nějž policie a hasiči spadají, tvrdí, že bezpečnostní sbory mají jasně určené, koho je třeba prioritně naočkovat, tak aby nebyla ohrožena jejich akceschopnost.

„Jedná se o příslušníky působící na operačních střediscích, zapojené do testování a podobně. Potřeba bude také prioritně naočkovat zdravotníky ministerstva, kteří přicházejí do styku s covid pozitivními hasiči, policisty a dalšími zaměstnanci ministerstva,“ sdělila Právu mluvčí resortu Klára Dlubalová.

Policejní prezident Švejdar: Na jaře se lidé víc báli a chovali se odpovědněji

Domácí

„V tomto duchu také komunikujeme s ministerstvem zdravotnictví, aby to při rozpracování strategie očkování zohlednilo,“ dodala.

Resort zdravotnictví ale strategii ještě připravenou nemá. Hasičský sbor například teprve dostal materiál, aby se k němu mohl vyjádřit. „V našem zájmu samozřejmě je, aby naši příslušníci očkováni byli a přestaly se nám zvyšovat počty nakažených a lidí v karanténě,“ uvedl mluvčí hasičů Rudolf Kramář. Kdy by první hasiči mohli vakcínu dostat, však odhadnout nemohl.

„Ty termíny nejsou dány, ale předpokládám, že to bude někdy v počátcích očkování, protože jde o prvky kritické infrastruktury,“ míní Kramář. Masivnější rozšíření nákazy mezi hasiči by podle něj mohlo způsobit problém zejména na operačních střediscích, za operační důstojníky totiž není náhrada.

V současnosti chybí kvůli covidu hasičům přes čtyři procenta příslušníků, konkrétně 353 kvůli samotné nákaze a dalších 120 je v karanténě. Zájem o očkování je mezi hasiči podle Kramáře zhruba padesátiprocentní. Kdyby se mělo v rámci hasičského sboru určit, kdo má dostat vakcínu přednostně, tak to jsou zejména hasiči z odběrových týmů, kteří se s nakaženými nejčastěji setkávají.

Před očkováním proti covidu ani po něm by lidé neměli pít alkohol

Koronavirus

Ačkoli se hasiči podílejí na řadě úkolů souvisejících s epidemií covidu – od transportu ochranných pomůcek po odběr vzorků a dekontaminaci sociálních zařízení – kvůli očkování zatím žádné zvláštní úkoly nedostali. Vakcína od firmy Pfizer totiž vyžaduje skladování v –70 stupních Celsia a takové chladicí vozy hasiči zkrátka nemají.

Reklama

Výběr článků

Načítám