Hlavní obsah

Čína uzavřela další město kvůli pouhým dvěma případům. Uvězněno je přes 20 milionů lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

An-jang

Kvůli koronavirové nákaze uzavřela Čína třetí město, a to An-jang v provincii Che-nan. Doslova vězni ve svých domovech se stalo 5,5 milionu obyvatel, uvedla televize ABC. Uzávěra přišla poté, co se v pondělí potvrdily dva případy omikronu, o nichž se předpokládá, že souvisejí s dalšími dvěma případy, jež se objevily v sobotu ve městě Tchien-ťin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V sobotu proběhlo v An-jangu masové testování obyvatelVideo: Reuters

 
Článek

Zdá se, že je to poprvé, co se omikron rozšířil v Číně, aniž by nakažení přijeli ze zahraničí nebo to byl někdo z jejich bezprostředního okruhu, píše server usnews.com.

Zatím vůbec není jasné, jak dlouho bude uzávěra města trvat. Úřady oznámily, že se město uzavřelo, aby se snadněji a rychleji lidé hromadně otestovali. Zatím ale nikdo nesdělil, zda lockdown skončí, až se obyvatelé otestují, upozorňuje server.

Čína uvalila lockdown na víc než milion lidí. Důvod? Tři případy nákazy

Zahraniční

Obyvatelé nesmějí opouštět své domovy, auta kromě zásobovacích mají do An-jangu zákaz vjezdu. Obchody, s výjimkou těch, které prodávají potraviny, a lékáren, musí být uzavřené.

Momentálně jsou neprodyšně uzavřena tři města, uvnitř kterých je celkem 20 milionů lidí. Jako první se dostalo do lockdownu 22. prosince loňského roku město Si-an, které je proslulé archeologickým nálezem terakotové armády a dalšími památkami.

Zhruba 13 milionů obyvatel je tam už tři týdny uzavřeno doma. Město se potýká s velkými zásobovacími problémy a kolabuje tam i zdravotní péče. Od pondělí 3. ledna je uzavřeno i město Ju-čou.

V čínském Si-anu kolabuje zdravotní péče. Muže s infarktem bez testu nechali zemřít

Svět

Obě posledně jmenovaná města Si-an a Ju-čou bojují s delta variantou, ani jedno z nich neohlásilo případ omikronu.

Reklama

Výběr článků

Načítám