Hlavní obsah

Čína otevírá brány cestovatelům. Má to ale háček

Novinky, drk
Peking

Po roce zákazu cestování obnovuje Čína žádosti o vízum pro cestovatele z některých zahraničních států. Podmínkou je potvrzení o naočkování čínskou vakcínou, všechny ostatní odmítá. Ze států Evropské unie v tuto chvíli očkuje čínským Sinopharmem zatím jen Maďarsko.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Oznámení zveřejnily čínské ambasády v asi dvaceti zemích. Podmínky jsou různé případ od případu, ale většinou slibují návrat k předpandemickým pravidlům vízového procesu.

Podle Guardianu se Čína opět otevře například cestovatelům z Hongkongu, USA, Británie, Indie, Austrálie, Iráku, Thajska, Chorvatska, Izraele, Pákistánu nebo Filipín.

AstraZeneca je bezpečná, ujišťují Britové

Koronavirus

Každý kdo bude chtít odjet do Číny bude muset prokázat, že obdržel buď obě dávky, nebo alespoň jednu 14 dní před odletem. Kontroverzní podmínkou ovšem je, že vakcína musí být čínského původu. Již existující podmínky předložení negativního testu na covid a povinné karantény přitom platí i nadále.

Vakcína není tak efektivní

Není jasné, co Čína tímto krokem sleduje. Zdaleka ne všechny země, kterým nyní na oko povolila vstup, totiž očkují čínskými vakcínami. Obyvatelé Spojených států, Británie a Austrálie si tak budou muset ještě počkat.

Covid pasy by mohly být už v květnu

Koronavirus

Jak uvádí americký deník Wall Street Journal, někteří zdravotní experti se pozastavují nad rychlostí, se kterou Čína přistupuje k proočkování obyvatel. Peking podle expertů není příliš transparentní v otázce bezpečnosti a účinnosti očkovacích látek.

Dostupná data poskytnutá čínskými úřady ukázala, že čínské vakcíny nejsou tak účinné jako ty ze Západu.

Covidový pas má obnovit v EU cestování. Neschválený Sputnik nejspíš stačit nebude

Koronavirus

„Myslím, že by měli akceptovat i další vakcíny,” kritizuje expertka na čínskou politiku Jennifer Huang Boueyová z výzkumné orgganizace RAND Corporation. Podle ní ale lze očekávat, že se čínská vláda bude snažit uzavřít bilaterální dohody s jednotlivými státy.

Podle čínských státních médií povolilo používání čínských vakcín více než 60 zemí světa. V Evropské unii očkuje čínskou vakcínou Sinopharm zatím jen Maďarsko. Česká vláda s povolením vyčká na stanovisko Evropské lékové agentury (EMA).

Reklama

Výběr článků

Načítám