Hlavní obsah

Čína ještě nepovolila vstup do země týmu WHO, který má vyšetřit původ koronaviru

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová zdravotnická organizace (WHO) stále nezačala plánovanou misi ve Wu-chanu, jejímž cílem je vyšetřit původ koronaviru. Čína totiž jejímu týmu zakázala vstup do země. V úterý o tom informoval šéf organizace Tedros Adhamon Ghebreyesus.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus

Článek

Čínská strana podle dostupných informací zatím nevyřídila cestovní povolení pro všechny členy týmu. WHO uvedla, že doufá, že budou „logistické a byrokratické problémy vyřešeny co nejrychleji”.

Ke kritice se nezvykle přidal i sám šéf WHO Ghebreyesus, který uvedl, že je chováním čínské strany „zklamán”.

Americký lékárník ničil vakcíny pod vlivem konspiračních teorií

Zahraniční

V době, kdy se WHO o zdržení víz dozvěděla, tak byli pracovníci organizace už na cestě, jak bylo s čínskou vládou domluveno. „Snažíme se misi začít co nejdříve,” ujistil Ghebreyesus.

Nejde o hru na viníka

Nový typ koronaviru byl poprvé zachycen v čínském městě Wu-chan na konci roku 2019. Zanedlouho se rozšířil do celého světa, což si doposud vyžádalo 1,8 milionu životů. Opatření proti šíření viru znamenají i poničené ekonomiky.

Tohle není o tom zjistit, jaká země za to může.
Fabian Leendertz, Institut Roberta Kocha

Původ viru je ale nejasný, ztracen v mlze domněnek a obviňování. Tým WHO slíbil, že se bude držet čistě vědeckých otázek. Zejména chce zjistit, jak došlo k přenosu viru ze zvířat (údajně netopýrů) na člověka.

Léková agentura EU schválila další vakcínu proti covidu

Koronavirus

„Tohle není o tom zjistit, jaká země za to může,” uvedl Fabian Leendertz z Institutu Roberta Kocha, který se mise účastní. „Musíme pochopit, co se stalo, abychom se toho v budoucnu vyvarovali a snížili tak riziko,” dodal.

Jak uvádí britský deník Daily Mail, část odborníků nevidí v misi smysl. „Existují obavy, že poslouží jako razítko oficiálního vysvětlení Číny,” stojí v článku.

Žena, která natáčela situaci v nemocnicích ve Wu-chanu, dostala čtyři roky vězení

Svět

Čína odmítla sdělit detaily návštěvy. Není jasné, s kým se experti z WHO mají v průběhu mise potkat. Novináři a aktivisté, kteří na kontroverze ohledně viru ve Wu-chanu upozornili, byli umlčeni nebo zatčeni.

Reklama

Výběr článků

Načítám