Hlavní obsah

Česko patří v očkování k nadprůměru ve světě i Evropě

– Praha

Do České republiky mají v květnu dorazit téměř tři miliony dávek vakcín. Už nyní si přitom země vede poměrně dobře. V celkových číslech byla k pátku 34. nejlépe očkujícím státem světa.

Článek

Od začátku prosince bylo v Česku naočkováno podle údajů českého ministerstva zdravotnictví 3,09 milionu lidí (data agentury Bloomberg v mezinárodním srovnání v grafu výše se mírně liší, uvádějí 3,009 milionu očkovaných), bezmála milion z nich je naočkovaných kompletně a například čtvrtek se stal dosud rekordním, kdy za den vykázalo Česko 72 843 vakcín.

V přepočtu to znamená, že téměř 24 procent Čechů už bylo alespoň na první dávce očkování. Ukončenou vakcinaci pak má lehce přes 11 procent populace.

Děti by se proti covidu mohly očkovat na podzim

Domácí

Nadprůměrně si země vede i v rámci Evropy, konkrétně se jedná o 16. pozici. „Výbornou zprávou je, že se nám díky očkování daří snižovat čísla hospitalizovaných,“ těšilo ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO).

Česko by mohlo v následujících týdnech ještě zrychlovat. V květnu má přijít celkem 2,85 milionu dávek vakcín, drtivá většina z nich od společností Pfizer/BioNTech. Podle plánu ministerstva zdravotnictví by už na začátku července mohli přijít na řadu všichni dospělí ve věku 18+ a na podzim i děti.

Celkově vykazuje nejvyšší počet očkování Čína, která k pátku distribuovala bezmála 244 milionů dávek. V závěsu za ní jsou Spojené státy. V Evropě si nejlépe vede Británie s přibližně 48 miliony vykázaných očkování.

Reklama

Výběr článků

Načítám