Hlavní obsah

Česko je na tom s covidem opět nejhůř na světě

Praha

Vzrůstající počet případů, přeplněné nemocnice či docházející kapacita lůžek na JIP. Česká republika je s 884 nakaženými v přepočtu na milion obyvatel za posledních sedm dní v boji s koronavirem nejhorší na světě.

Článek

Česko předčilo i malé státy jako Seychely či San Marino, které mají tradičně vysoké průměry. Špatně si vede také v porovnání se sousedními státy. Z těch je po České republice nejhorší Slovensko, ale to na milion obyvatel má „pouze“ 380 případů. Polsko jich má 193, Rakousko 189 a Německo 89.

V Česku jsou první podezření na jihoafrickou mutaci

Koronavirus

Křivka nakažených se v Česku pomalými kroky začala zvyšovat od začátku února. V té době bylo suverénním lídrem v počtu nakažených Portugalsko. Pro porovnání: 28. ledna mělo Česko 631 nakažených na milion obyvatel, zatímco země z Pyrenejského poloostrova 1264.

Respirátory budou povinné od čtvrtka. Podomácku ušité roušky končí

Domácí

Střih, 22. únor a Česko má 884 nakažených, zatímco Portugalsko jenom 154. V zemích přitom platí podobná pravidla, Portugalsko je pouze přísnější v tom, že o víkendech je zakázáno cestovat mezi jednotlivými okresy.

Česká vláda ve snaze zlepšit situaci v zemi přikročila k dalším opatřením. Od čtvrtka například budou povinné respirátory, nanoroušky či alespoň dvě chirurgické roušky na místech, kde se shlukuje více lidí. Budou sem patřit obchody, provozovny služeb, prostředky i zastávky veřejné dopravy či ambulance.

Portugalsko se vyhrabalo ze stejné krize jako my. Tady je odpověď, proč to v Česku nefunguje

Koronavirus

Na území ČR je vyhlášen nouzový stav, který skončí k 27. únoru. Možnost prodloužení nouzového stavu vyloučil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Česko patří dlouhodobě mezi nejhorší země v boji s koronavirem. Primát té vůbec nejhorší naposledy drželo na začátku ledna letošního roku, kdy mělo denní průměr i více než 1000 nakažených na milion obyvatel. Druhé San Marino mělo 820 případů.

Reklama

Výběr článků

Načítám