Hlavní obsah

Česko je epidemická bomba, varuje německý list

Německo se koronaviru nezbaví, dokud se nákaza bude šířit z České republiky, která patří k nejpostiženějším na světě. Tak začíná komentář Olafa Gersemanna ve středečním vydání deníku Die Welt. V komentáři nazvaném „Nebezpečný soused: Musíme konečně mluvit o Česku” autor uvádí, že premiéři Saska, Bavorska a Durynska musí najít odvahu, aby se situace v Německu opět dostala pod kontrolu.

Foto: Novinky

Nezvykle prázdný Karlův most

Článek

Zatímco v říjnu podle Die Welt ještě koronavirus v Sasku tak silný nebyl, v Česku pandemie zuřila naplno s hodnotami 600 či 700 nových případů na 100 tisíc obyvatel za sedm dní.

„To je hodnota, kterou Německo hlásí jen z několika míst. Je to ztráta kontroly, která dodneška nemá v Evropě obdoby,“ píše autor o dění v Česku a dodává, že i tak přejíždělo přes hranice pravidelně 9000 Čechů, aby na saské straně pracovali.

„V Bad Schandau jsou všude - v hotelech, restauracích, obchodech,“ připomíná tehdejší situaci.

Mapa nakažených podle obcí opět ztmavla. Trpí hlavně příhraničí

Domácí

„O tři měsíce později bojuje Sasko s incidencí 304 nových případů na 100 tisíc obyvatel za sedm dní, zatímco v celém Německu je to 155, a zemská vláda v Drážďanech to ještě ve vší vážnosti svým obyvatelům vydává za úspěch,“ píše Die Welt.

Poukazuje na to, že obzvláště postižené jsou v Německu ty bavorské a saské okresy, které hraničí s Českem. Nákaza se ovšem šíří i v Durynsku a také v Braniborsku a Sasku-Anhaltsku, píše list. (Tyto spolkové země s Českem nesousedí - pozn. red.).

Dostat vývoj pod kontrolu s pomocí lockdownů a podobných opatření je podle komentáře obtížné, protože je neustále „vyživován” přes otevřenou hranici s Českem. „Tam mezitím vypukla třetí vlna s incidencí 829, která je druhá nejvyšší na světě,“ píše Die Welt.

Deník rovněž uvádí, že ačkoli německé hotely a restaurace provoz zastavily, je stále větší poptávka po zahraničních pracovnících do míst, kde nákaza představuje obzvláště velké riziko. „Do pečovatelských domovů a do nemocnic,“ uvádí list.

ON-LINE: Zpřísňovat v Česku se nemusí. Rekordní přírůstek nakažených ve Španělsku

Zahraniční

To, že v Sasku bude od pondělí vyžadován od zahraničních pendlerů jeden test týdně, nepovažuje Die Welt spolu s dosavadními karanténními opatřeními za očekávanou ránu, která přeruší řetězec přenosu infekce z Česka. Na výběr tak jsou dvě možnosti. Buď se podle deníku zemské vlády spolehnou na to, že Češi přece jen dostanou pandemii pod kontrolu, nebo se odhodlají k takovým opatřením, která poskytnou skutečnou ochranu a zároveň předejdou nedostatku pečovatelů.

Čína posílá do lockdownu desítky milionů lidí kvůli 115 novým případům

Svět

„Proč se například pětinásobně nezvýší paušál na ubytování zahraničních pendlerů a nevyplácí se přímo zaměstnancům místo zaměstnavatelům?“ pokládá si Die Welt otázku.

Paušál v Sasku pro pendlery od poloviny prosince činí 40 eur za noc, částka ale mnoho lidí nemotivuje k tomu, aby místo dojíždění dočasně v Sasku bydleli.

Dosavadní zemská opatření, jako jsou zákaz turistického ubytování, omezení pohybu na vymezený okruh kolem domova či povinné respirátory třídy FFP2, považuje Die Welt za placebo.

Reklama

Výběr článků

Načítám