Hlavní obsah

Děsivé statistiky v Česku: V počtu nových nákaz první na světě, v úmrtí čtvrtí

Aktualizováno

Česko ve středu znovu zaznamenalo 17 668 nových potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to další rekord a země se tak dostala na první místo v žebříčku, který sleduje počet nakažených na milion obyvatel v sedmidenním sledovaném období. V přehledu zemí světa, které mají za týden nejvíce úmrtí s koronavirem, Česko sice není v čele, ale obsadilo čtvrté místo.

Článek

Suverénním „vítězem“ se Česko stalo v přehledu zemí, které mají za týden nejvíce nových případů nákazy koronavirem na milion obyvatel. S údajem 1005,1 nově nakažených vede země neslavný výběr případů. Se značným odstupem obsadilo druhé místo Irsko (896,8) a hned za ním se drží Velká Británie (852,4). Čtvrté místo patří Slovinsku (823,5). Žebříček uzavírá Andorra s 674,9 nového případu na milion obyvatel.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu tvrdil, že situace v ČR není tak dramatická. „Nejsme nejhorší v Evropě, jak se píše,” napsal na Twitteru

„Díky plošnému testování zachytáváme i bezpříznakové přenašeče, kteří by jinak nevědomky nemoc přenášeli dál. Takových lidí je až čtvrtina otestovaných denně. Bohužel roste počet nákaz v rodinách a mezi seniory. Jedná se o důsledek setkávání během Vánoc,” dodal na vysvětlenou. V mnoha zemích se přitom testuje podstatně více než v ČR.

Česko znovu na špici. Více nových případů nemá za poslední týden nikdo na světě

Domácí

Jedno z předních míst obsadilo Česko i v žebříčku zemí světa, které mají za týden nejvíce úmrtí s koronavirem na milion obyvatel. V tomto přehledu patří první místo Litvě s průměrnými 32,22 oběti denně. Na druhém místě je Slovinsko (16,08), hned za ním je Slovensko (15,49). Česku s údajem 13,43 patří v tomto výběru čtvrté místo. Žebříček uzavírá Bulharsko (9,17).

Navzdory přísným opatřením epidemie koronaviru v Česku stále sílí. Země druhý den po sobě zaznamenala rekordní počet nově potvrzených případů nákazy, dosud nejvyšší je i aktuální počet infikovaných. Testy ve středu odhalily 17 668 nakažených, to je o 310 víc, než bylo předchozí úterní maximum.

Dávek Moderny dostane Česko v lednu mnohem méně, než počítalo

Domácí

S nákazou se aktuálně potýká 132 725 lidí, při podzimní vlně jich bylo nejvíc přes 122 tisíc. V nemocnicích bylo podle posledních údajů na webu ministerstva zdravotnictví 7143 lidí, z nich je 1061 ve vážném stavu.

Do statistik přibylo dalších 185 úmrtí, s covidem už v Česku zemřelo celkem 12 621 lidí. V úterý eviduje ministerstvo 152 obětí, za středu zatím 84, zpětně se ale počty zemřelých zpravidla zvyšují.

Čína ještě nepovolila vstup do země týmu WHO, který má vyšetřit původ koronaviru

Koronavirus

Odborníci čekají, že počty hospitalizovaných i pacientů vyžadujících intenzivní péči ještě porostou, stejně jako denní přírůstky počtu nakažených. Zlepšení čekají nejdřív příští týden.

Nejvýrazněji v posledních dnech rostl počet nakažených na severovýchodě Čech. V okrese Hradec Králové přibylo za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel přibližně 1091 případů nemoci, na Rychnovsku 978 a Trutnovsku 968.

Reklama

Výběr článků

Načítám