Hlavní obsah

Česko dostane 355 000 dávek vakcíny, na běžné lidi se dostane v březnu

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ještě během prosince a ledna dostane Česká republika 355 000 dávek očkování proti covidu-19. V neděli to prohlásil premiér Andrej Babiš (ANO), který byl sám jako první očkován v Ústřední vojenské nemocnici Praha (ÚVN). Zároveň nastínil, jak bude vakcína dál distribuována.

Foto: Milan Malíček, Právo

Andrej Babiš během tiskové konference v ÚVN Praha.

Článek

Aktuálně je k dispozici 9750 dávek vakcíny od firem Pfizer a BioNTech.

Očkování odstartovalo v Česku oficiálně v neděli ráno na šesti místech – látku mají k dispozici pražské nemocnice v Motole, Všeobecná fakultní nemocnice, Ústřední vojenská nemocnice a Nemocnice na Bulovce. V Brně se pak jedná o Fakultní nemocnici Brno a Fakultní nemocnici u svaté Anny.

Každá nemocnice by měla být schopná naočkovat stovky lidí denně. Očkuje se ve dvou dávkách, obvykle do svalu v horní části paže, a to s odstupem minimálně 21 dní.

Očkování proti covidu je v Česku v plném proudu. Po Babišovi dostal vakcínu i Blatný

Koronavirus

Babiš zdůraznil, že jako první budou očkováni zdravotníci, senioři a rizikové skupiny obyvatel. Podle něj by se na běžné lidi mělo dostat patrně koncem března.

„Tento rok byl nejhorší v naší moderní historii. Kvůli covidu zemřela spousta našich spoluobčanů. Vakcína je naděje, že se vrátíme do normálního života,“ zdůraznil Babiš. Připomněl zároveň, že očkovat začala v neděli dle předchozí domluvy celá Evropská unie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Andrej Babiš během tiskové konference v ÚVN Praha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám