Hlavní obsah

Češi považují Sputnik V za nejlepší, píše ruská agentura

Novinky, mso
Moskva

Česká republika považuje ruskou koronavirovou vakcínu Sputnik V za jednu z nejlepších na světě. S tímto titulkem přišla ruská státní zpravodajská agentura RIA Novosti. Místo expertů se ale v článku odkazuje na redaktora Haló novin Tomáše Cinku.

Foto: repro Ria.ru

Článek

„Sputnik V se zatím jeví jako jedna z nejlepších vakcín a všude si ji pochvalují, ale... jsou prostě určité skupiny lidí, které to nemohou skousnout,“ napsal Cinka před dvěma týdny ve svém komentáři.

Sputnik na Slovensku v laboratoři obstál, hlodavci přežili

Koronavirus

RIA Novosti tento publicistický text prezentovala jako stanovisko České republiky. Sputnik V přitom dosud žádné české úřady nezkoumají, ačkoli za nouzové využití ruské vakcíny v Česku horlivě bojuje prezident Miloš Zeman. Ten se dokonce obrátil na rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimu, aby ruskou vakcínu posoudili právě akademici, jak uvedly Seznam Zprávy.

Sputnik V momentálně zkoumá Evropská léková agentura (EMA). Unijní státy nemohou vakcínu využít, dokud její povolení EMA neschválí. Výjimkou je nouzové využití vakcíny, o kterém mohou rozhodnout vlády jednotlivých států, v Česku specificky výjimka ministerstva zdravotnictví.

Za schválené vakcíny nese v rámci EU EMA zodpovědnost. Jsou-li vakcíny využity nouzově, nese za ně zodpovědnost konkrétní stát, který jejich použití umožnil. Dosud se v EU smí očkovat vakcínami Pfizeru, Moderny a AstraZeneky a zelenou by ve čtvrtek měla dostat také vakcína Johnson & Johnson.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám