Hlavní obsah

Čeká se na registr očkovaných

Právo, vtk, ib, jšo

Nemocnice čekají na vytvoření centrálního registru lidí již naočkovaných proti koronaviru podle metodiky ministerstva zdravotnictví. Registr vnese do očkování v republice přehled. Bude tedy díky němu jasné, kdo již vakcínu dostal. Každá z nemocnic si zatím vytváří svoji vlastní evidenci, kterou následně začlení do celorepublikového centrálního registru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vakcinace v Ústřední vojenské nemocnici (ilustrační foto)

Článek

„Spuštěn by měl být v nejbližších dnech. Potvrzení o očkování bude vydáváno tištěné i elektronické, zjednoduší se tím pádem cestování za hranice,“ řekla Právu mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá s odkazem na ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO).

Ten původně působil jako náměstek ředitele této nemoc­nice, v níž se nechal v neděli dopoledne naočkovat. Přitom podle mluvčí nemocnice zaznělo, že vznikne centrální registr očkovaných.

Očkování proti covidu je v Česku v plném proudu. Po Babišovi dostal vakcínu i Blatný

Koronavirus

Momentálně se koná především očkování zdravotníků s ohledem na to, že jsou v první linii boje s covidem-19. Zařízení vakcíny přerozděluje i dalším nemocnicím na jihu Moravy. „V očkování samozřejmě není chaos. Víme, kdo dostal vakcínu,“ dodala Plachá.

V Plzeňském kraji bude mít registr očkovaných zatím pouze Fakultní nemocnice Plzeň. Podle hejtmanky kraje Ilony Mauritzové (ODS) vznikne pracovní skupina, která pomůže vytvořit registr i ostatním nemocnicím v kraji. „V lednu, kdy se má začít očkovat i v našich krajských nemocnicích, tak ten registr bude funkční a samozřejmě půjde skloubit s centrálním registrem,“ uvedla Mauritzová.

Babiš: Z lahvičky chceme vytěžit šest, nikoliv jen pět dávek

Koronavirus

Plzeňská fakultní nemocnice počítá s plošným očkováním hospitalizovaných pacientů i široké veřejnosti. „Pro záznam o provedeném očkování bude využíván centrální registr ISIN (Informační systém infekčních nemocí, poz. red.), tím se zamezí možné duplicitě očkování a zároveň budou klíčová data dostupná na jednom místě,“ vysvětlila mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám