Hlavní obsah

Bude hůř, vláda musí reagovat, tvrdí MeSES a navrhuje opatření

Praha
Aktualizováno

Koronavirová situace je podle epidemiologa Petra Smejkala v České republice vážná. Řekl to ve středu na tiskové konferenci Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES). Vláda by podle stanoviska skupiny měla na aktuální situaci reagovat, občané by se neměli stát oběťmi politické situace, kdy nikdo nechce mít odpovědnost.

Brífink skupiny MeSES ke koronaviru Video: Novinky

 
Článek

„Situace je dost vážná. Porostou nové případy i hospitalizace,“ řekl na úvod tiskové konference epidemiolog Smejkal.

Podle MeSES opět není žádný plán s podklady pro opatření, která by se měla zavádět, pokud se situace bude zhoršovat.

ON-LINE: Přibylo 14 539 nově nakažených

Zahraniční

„Díky možnosti očkování se aktuální situace od loňského roku liší, rozdíl však není příliš významný. Je zjevné, že populace nebyla tak promořená, jak někteří předpokládali, a že je vůči nové, vysoce infekční variantě viru stále velmi vnímavá,“ stojí ve stanovisku.

Vláda musí reagovat 

Podle skupiny je tak teď potřeba vyvinout veškerou snahu o odvrácení nejhoršího možného scénáře.

„Povinností vlády je proto na současnou situaci reagovat a zamezit negativním následkům epidemie. Občané se nesmějí stát oběťmi politické situace povolebního předávání moci, v níž není nikdo ochoten přijmout zodpovědnost za další kroky,“ stojí ve stanovisku skupiny.

Vláda zpřísnila opatření. A ještě přitvrdí

Domácí

Primárně teď musí být využity levnější nástroje k boje s epidemií, jako je očkování, ochrana dýchacích cest a testování. Právě k testování vláda přístup ztížila, když ho zpoplatnila.

Lockdown je podle MeSES možný

Skupina požaduje například pravidelné testování ve školách. V případě, že by se v kolektivu objevil pozitivní případ, ostatní děti by nešly do karantény, ale absolvovaly by testování každý den.

„Pokud ale tato opatření nebudou dodržována, nelze vyloučit, že stát bude muset přistoupit k represivnějším opatřením,“ uvádí skupina. Mezi ty patří omezení hromadných akcí, či dokonce lockdown.

Svrčinová: Lockdown pouze za nouzového stavu

Domácí

Současný trend by tak podle skupiny mohlo zvrátit, pokud se lidé budou chovat zodpovědně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám