Hlavní obsah

Britští zaměstnavatelé: Bráníte se očkování, přijdete o práci

Šéfové firem ve Velké Británii mají právo požadovat po zaměstnancích, aby se nechali naočkovat proti koronaviru. Jejich požadavek má oporu v zákoně o bezpečnosti a ochraně zdraví, uvedl server deníku Daily Mail. Pokud bude vedení firem postupovat podle hesla „žádná vakcína, žádná práce“, jejich požadavek bude oprávněný. Problém ovšem může nastat, pokud ty, kteří by toto pravidlo nedodržovali, vyhodí, varuje Daily Mail.

Foto: Pool, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Pokud existují jasné důkazy o tom, že vakcíny pomáhají v boji proti koronaviru, další fází je zajistit, aby vakcínu dostávalo stále více lidí,“ uvedl zdroj z vlády, který si nepřál být jmenován.

Vláda Borise Johnsona ovšem není v otázce přístupu k firmám, které si chtějí očkování na zaměstnancích vynutit, jednotná. Část ministrů s tímto přístupem souhlasí a argumentuje platnou legislativou, která tento způsob jednání podporuje. Druhá část ministrů, mezi nimiž je například i Nadhim Zahawi, člen kabinetu zodpovědný za očkování proti covid-19, tvrdí, že je to diskriminace. Zahawi je také odpůrcem vydávání očkovacích pasů.

Británie rozhodla, vakcínu dostanou také ilegální migranti a úřady je nechají být

Koronavirus

Deník The Telegraph připomněl, že existuje malý precedens pro společnosti, které se dostanou k soudu ohledně rozhodnutí propustit neočkované zaměstnance. Soudy již v dřívějších sporech rozhodly ve prospěch firem, které propustily zaměstnance proto, že se kvůli infekčnímu onemocnění neizolovali, uvádí The Telegraph.

Specialista na pracovní právo Nick Wilcox varuje, že vynucovat si očkování „může být problém“. Doporučil zaměstnavatelům, aby se zaměstnanci o očkování jednali, než aby rozdávali výpovědi. Společnosti volající po přístupu „no jab, no job” (žádná vakcína, žádná práce) by mohly být obviněny z toho, že podporují diskriminaci.

Britové rozjíždějí odvážný pokus. Chtějí vakcíny míchat

Koronavirus

Na povinné očkování chce najet i jedna z největších a nejznámějších londýnských údržbářských firem Pimlico Plumbers. Majitel Charlie Mullins tvrdí, že o tom jednal s právníky, kteří nemají proti této novince námitky. Očkovat se budou muset všichni noví zaměstnanci. Společnost také zkoumá možnosti, jak by mohla upravit stávající pracovní smlouvy, řekl Mullins. Jedním dechem ale dodal, že nepropustí ty, kteří očkování odmítnou.

Majitel firmy zpravodajskému serveru BBC řekl, že je dokonce ochoten svým zaměstnancům zaplatit privátní naočkování. Vyčlenil na to částku 800 tisíc liber, aby vakcínu dostalo všech 400 zaměstnanců.

„Nechci nikoho nutit, ale jsem si jistý, že 99 procent našich zaměstnanců po této možnosti skočí,“ řekl Mullins.

Na světě už existuje přes čtyři tisíce variací koronaviru, říká britský ministr

Koronavirus

Na otázku, zda není rozpor v tom, že chce upravit pracovní smlouvy a současně tvrdí, že nikoho nepropustí, odpověděl, že je to spíše akt přesvědčování, než donucování. Privátní očkování bude k dispozici během několika měsíců.

Za neděli přibylo 2415 nově nakažených

Koronavirus

Řekl také, že si nemyslí, že by lidé považovali politiku „no jab, no job“ za kontroverzní.

„Nyní nikdo nekřičí a nestěžuje si na diskriminaci, že se musí nastoupit do letadla s negativním testem na koronavirus,“ řekl s odkazem na nová pravidla aerolinek.

Debata se odehrává ve chvíli, kdy počet lidí ve Velké Británii, kteří dostali první dávku vakcíny, překročil hranici 12 milionů. O víkendu se očkovalo rychlostí téměř 1000 vakcín za minutu.

Reklama

Výběr článků

Načítám