Hlavní obsah

Britové varují: Druhá dávka vakcíny jen těm bez alergické reakce

Právo, DPA, nek, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská regulační agentura pro léky a zdravotnické produkty (MHRA) doplnila své varování ohledně očkování anticovidovou vakcínou Pfizer/BioNTech. Upřesnění se týká podávání druhé dávky preparátu. Tu by podle šéfky MHRA June Raineové neměli dostat pacienti, u nichž se objevila alergická reakce po první dávce.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Původně MHRA jen varovala, že zmíněnou vakcínou by neměl být očkován nikdo, kdo má „významné“ potíže s alergiemi na léky, jídlo nebo očko­vání.

Z Británie, která spustila hromadné očkování v úterý, mezitím přišla zpráva, že devadesátiletá Margaret Keenanová, která dostala vakcínu jako první, se cítí skvěle. Margaret, přezdívaná Maggie, opustila ve středu ve dvě hodiny odpoledne místního času univerzitní nemocnici ve městě Coventry.

Britové začali očkovat proti koronaviru. Jako první dostala vakcínu 90letá žena

Koronavirus

„Úterý bylo pro mě i pro celý svět významným dnem, protože se všichni snažíme o návrat do normálu,“ svěřila se už ve čtvrtek doma zpravodaji DPA. „Já i moje rodina jsme velice vděčni za všechny příznivé ohlasy a přání, které nám přišly. Chtěla bych, aby se nechali očkovat i jiní, až přijde jejich čas,“ dodala.

Kurz gratuloval

Zdárně se mezitím zotavují dva zaměstnanci britské Národní zdravotní služby (NHS), kteří předtím trpěli alergiemi a po očkování vakcínou od firmy Pfizer a BioNTech se se u nich objevily nepříznivé reakce.

„Vše je na dobré cestě,“ potvrdil televizi Sky News Stephen Powis (59), národní lékařský ředitel NHS pro Anglii.

Právě případ těchto dvou zdravotníků byl důvodem k varování ze strany MHRA ohledně vakcíny Pfizer/BioNTech. [celá zpráva]

Podle dezinformátorů vakcína zničila ženě nohu, přitom dostala placebo

Evropa

Británii k zahájení hromadného očkování ve čtvrtek gratuloval rakouský kancléř Sebastian Kurz. „Doufám, že také evropská léková agentura co nejrychleji a bez byrokracie schválí první očkovací látky při dodržení všech vědeckých standardů,“ prohlásil ve čtvrtek Kurz před odletem na summit EU do Bruselu.

„Čím dříve v EU s očkováním začneme, tím lépe, neboť každý den pandemie znamená v Evropě tisíce mrtvých, značné hospodářské škody a mnoho lidí, kteří se musejí strachovat o pracovní místo,“ dodal Kurz.

Po podání australské vakcíny proti covidu měli dobrovolníci protilátky na HIV

Koronavirus

Anketa

Plánujete nechat se očkovat proti koronaviru?
Rozhodně ano
37,3 %
Spíše ano
12,1 %
Spíše ne
7,6 %
Určitě ne
43 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13293 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám