Hlavní obsah

Britové začali očkovat proti koronaviru. Jako první dostala vakcínu 90letá žena

Právo, Novinky, DPA, ČTK, BBC, nek, aš
Aktualizováno

Ve Velké Británii začali v úterý očkovat lidi proti covidu-19 vakcínou od firmy Pfizer/BioNTech. Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock euforicky hovoří o úterku jako o „dni V“ (vakcinační den). Vůbec první očkovanou byla 90letá Margaret Keenanová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První Britkou, která dostala očkování proti koronaviru, byla 90letá Margaret KeenanováVideo: Reuters

 
Článek

V Británii dostala jako první vakcínu proti koronaviru Margaret Keenanová ze severoirského Enniskillenu, která příští týden oslaví 91. narozeniny. „Cítím se tak privilegovaná být první osobou očkovanou proti covidu-19. Je to nejlepší předčasný narozeninový dárek, jaký bych si mohla přát, protože to znamená, že se nakonec mohu těšit, že na Nový rok strávím čas se svou rodinou a přáteli,” řekla po naočkování bývalá prodavačka ve zlatnictví. Po většinu roku byla sama. Na závěr dodala, aby se nechali očkovat i další: „Jestliže jsem ji mohla dostat v devadesáti, vy můžete taky.”

V Coventry, kde nyní Keenanová žije, ji očkovala zdravotní sestra May Parsonosová, která uvedla: „Je to velká čest být první osobou v zemi, která podala pacientovi vakcínu proti covidu-19. Jsem šťastná, že jsem mohla sehrát svou roli v historickém dni. Posledních několik měsíců pro nás pracující ve zdravotnictví bylo těžkých, ale teď to vypadá jako světlo na konci tunelu.”

Očkování probíhá po celém Spojeném království. Jako druhý byl v Coventry očkován 81letý William Shakespeare. V Severním Irsku byla jako první očkována sestra Joanna Sloanová. V první fázi se očkují lidé žijící v domovech s pečovatelskou službou a jejich ošetřovatelé. Všichni naočkovaní dostanou doklad, který jim slouží současně jako připomínka toho, že po zhruba třech týdnech dostanou druhou dávku. Většina Britů ale musí na vakcínu čekat až do příštího roku, kdy bude k dispozici více dávek preparátu i více očkovacích center. „Je to maraton, žádný sprint,“ řekl šéf Národní zdravotní služby (NHS) Stephen Powis.

 Británie byla rychlejší

„Dokázali jsme přijmout rozhodnutí díky našemu lékovému úřadu, což je úřad světové třídy. Nemuseli jsme se podřídit tempu Evropanů, kteří postupují poněkud pomaleji,“ prohlásil už dříve Hancock v narážce na fakt, že Evropská unie zatím žádnou vakcínu k použití neschválila.

V úterý řekl, že další dávky dorazí příští týden: „Jejich počet závisí na tom, jak rychle je Pfizer vyrobí.” Firma měla problémy s dodavateli a vakcín nevyrobí do konce roku tolik, kolik původně slibovala.  

Pfizer nestíhá, do konce roku dodá jen polovinu slibovaných dávek vakcíny

Zahraniční

Hancock ujistil, že britské úřady při schvalování preparátu provedly všechny bezpečnostní kontroly a další potřebné kroky. „Protože už nejsme v EU, dokázali jsme celý proces urychlit,“ dodal ministr. EU se ale rozhodla pro společný postup jak při nákupu, tak při schvalování Evropskou lékovou agenturou (EMA). Podle Evropské komise by to mělo posílit důvěru obyvatel ve vakcínu i jejich ochotu k očkování. „Malé zpoždění oproti Velké Británii není dramatické,“ prohlásil německý ministr zdravotnictví Jens Spahn.

Díky brexitu máme vakcínu rychleji, tvrdí britský ministr. Není to pravda

Evropa

Česko plánuje první očkování na přelomu ledna a února, neboť podle ministra zdravotnictví Jana Blatného očekává schválení vakcín Evropskou lékovou agenturou zhruba v polovině ledna.

Česko může naočkovat 6,9 milionu lidí, Blatný už má plán

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám