Hlavní obsah

Británií se rapidně šíří indická mutace

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Rozvolňování opatření v Británii možná zpomalí. V několika oblastech země se totiž rapidně rozšířila vysoce přenosná indická mutace koronaviru. Počet pacientů s touto variantou se za poslední týden ztrojnásobil.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Mobilní testovací místo v londýnském Tower Hamlets.

Článek

Kvůli jejímu rychlému šíření se dokonce sejde vědecká poradní skupina pro mimořádné situace (SAGE). Jeden z členů SAGE serveru inews.co.uk řekl, že třetí část rozvolňování, naplánovaná na 17. května, proběhne. Indická varianta by nicméně mohla oddálit čtvrtou fázi.

Hlavním ohniskem indické mutace v Británii je město na severozápadě Anglie

Koronavirus

Ta má přijít 21. června a po tomto dnu by v podstatě neměla v Británii existovat žádná opatření ohledně setkávání lidí, ať už venku, či ve vnitřních prostorách. Pro omezený počet lidí se mají otevírat také noční kluby či místa s hudební produkcí.

Případů přibylo trojnásobně

Varianta B1617.2 se však v Británii rychle šíří. Za poslední týden bylo potvrzeno 1723 případů, o týden dříve jich přitom bylo „jen“ 520.

Nejvíce covidových onemocnění má na svědomí v oblastech Boltonu a přilehlého Blackburnu na severozápadě Anglie a dále v jihovýchodní části země v Bedfordu a distriktu Jižní Northamptonshire. Ministerstvo zdravotnictví už má také důkaz o rostoucím komunitním přenosu v některých částech Londýna.

V Británii se šíří indická mutace, vzbuzuje obavy

Evropa

Ve hře tak zůstává varianta lokálních opatření, která kabinet zatím nevyloučil. „Jsme hodně opatrní ohledně ukončení lockdownu, protože chceme, aby už byl posledním. Vyloučit ale nemůžeme nic,“ řekl stanici Sky ministr životního prostředí George Eustace.

Hrozbu, kterou indická varianta představuje, připustil ve středu na zasedání vlády také sám premiér Boris Johnson: „Ačkoli děláme pokroky, nové varianty představují potenciálně smrtící nebezpečí. Rostoucí obavy máme aktuálně z indické mutace.“

Reklama

Výběr článků

Načítám