Hlavní obsah

Británie za pondělí ohlásila jen jedno úmrtí s covidem

Novinky, drk
Londýn

Spojené království zaznamenalo za pondělí pouze jednu smrt s covidem-19. Oznámil to Anglický úřad pro veřejné zdraví (PHE). Britové v pondělí přesáhli hranici 50 milionů aplikovaných dávek vakcíny, proti koronaviru je plně ochráněna už čtvrtina dospělých.

Foto: Profimedia.cz

Očkování v Británii

Článek

Úřad v jeden okamžik vždy hlásí pouze úmrtí takových pacientů, kterým vyšel pozitivních test v posledních 28 dnech. Touto metodikou se snaží nezkreslovat data smrtnosti na covid-19.

Za neděli ohlásil PHE čtrnáct zemřelých. Pouze jedna ohlášená smrt představuje výrazný pokles od vrcholu lednové vlny, kdy úřad v jeden den ohlásil 1820 mrtvých. Podle britských médií byla takhle malá čísla zemřelých naposledy na přelomu srpna a září roku 2020.

Ostrovní politici dávají výrazný pokles v počtu zemřelých do souvislosti s rychlým tempem očkování. Alespoň jednu dávku vakcíny proti koronaviru obdrželo už 34,5 milionu lidí, oběma dávkami je ochráněno už přes 15,5 milionu obyvatel.

Díky očkování se předešlo tisícům úmrtím

Premiér Boris Johnson je z takových čísel nadšený a nevyloučil, že by na konci června mohla londýnská vláda zrušit pravidlo jednometrových rozestupů, což by v podstatě umožnilo otevřít restaurace, divadla a kina.

Británie už naočkovala všechny lidi z rizikových skupin

Koronavirus

„Zatímco tu s vámi mluvím, podařilo se nám dosáhnout 50 milionů dávek. Čtvrtina dospělé populace, každý čtvrtý, už obdržel obě dávky,” řekl při pondělí návštěvě Hartlepoolu, kde se ve čtvrtek konají ostře sledované doplňovací volby do sněmovny.

Analýza odborníků z PHE odhadla, že do začátku dubna zabránilo očkování nejméně 10 400 úmrtím anglických seniorů starších 60 let do konce března.

Reklama

Výběr článků

Načítám