Hlavní obsah

Brazílie prožívá noční můru bez konce

Právo, ČTK, BBC, brw

Brazílie v úterý ohlásila bezmála 4200 obětí koronaviru za 24 hodin, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie. Po USA a Peru se tak stala třetí zemí na světě, kde se denní bilance úmrtí přehoupla přes čtyři tisíce.

Foto: Bruno Kelly, Reuters

Převážení nakaženého koronavirem do nemocnice v Manausu

Článek

Počet nakažených se v Brazílii přitom za poslední den zvýšil o téměř 87 tisíc. Zdravotnictví kolabuje. Covidoví pacienti zabírají přes 90 procent lůžek na JIP a stovky lidí umírají při čekání na lékařskou péči, přiblížil list El País.

„Je to jaderný reaktor, který odstartoval řetězovou reakci, a je to mimo kontrolu. Je to biologická Fukušima,“ popsal Miguel Nicolelis, brazilský lékař a profesor na americké Dukeově univerzitě.

Bolsonaro shání sputniky

Brazilský prezident Jair Bolsonaro ve středu podle serveru MeercoPress po telefonu jednal se šéfem Kremlu Vladimirem Putinem o dodávkách vakcín Sputnik V. Chce koupit deset milionů dávek séra, na jehož výrobě se má podílet i brazilská firma.

V Brazílii kvůli covidu vyprazdňují staré hroby do sáčků. Není kam pohřbívat

Amerika

Země přitom používá další vakcíny od čínských i západních výrobců. Tempo očkování je ale zatím nedostatečné: plně naočkovaná jsou zatím pouze tři procenta 212milionové populace.

Chile v potížích

Počty nakažených rostou i v Chile, které je přitom jednou z nejrychleji očkujících zemí světa. Alespoň jednu dávku dostalo už bezmála 11 z 18 milionů Chilanů. Země, kde se počet nakažených přehoupl přes milion, na měsíc uzavřela hranice pro všechny cizince. Tvrdý lockdown se týká více než 80 procent obyvatel země.

Nárůst nakažených v Chile nezastavila ani třetina naočkovaných

Koronavirus

Mexiko, s 205 tisíci obětí koronaviru třetí na světě, po Spojených státech a Brazílii, schválilo ve středu k nouzovému použití indickou očkovací látku COVAXIN. „To je další zlepšení situace,“ tweetoval ministr zahraničí Marcelo Ebrard, který spolu se svými vládními kolegy čelí tvrdé kritice kvůli nedostatku vakcín.

Ze statistik
V Brazílii se covidem-19 dosud nakazilo 13,1 milionu lidí.
Koronavirus má v zemi 337 tisíc obětí.
Mexiko hlásí 2,26 milionu nakažených a 205 tisíc obětí.
V Chile se covidem-19 infikovalo přes milion lidí a 24 tisíc z nich zemřelo.
Zdroj: Univerzita Johnse Hopkinse

Reklama

Výběr článků

Načítám